Een nieuw jaar.  Nieuwe kansen, een opgeruimd bureau ( toch?) ,  het begin van de rest van het Rotaryjaar. En het begin van de laatste zes maanden van mijn gouverneurschap. Het voelt bijzonder: we zitten op een kantelpunt, vanaf nu is het ‘aftellen’. Meestal wordt aftellen toegepast op weg naar iets heel plezierigs, maar voor mij is het aftellen naar iets onplezierigs: het einde van mijn gouverneursjaar. Ik heb het gevoel nog meer nét begonnen te zijn. Dat komt ook wel door de lockdown, het moeten uitstellen van bijeenkomsten , evenementen ,  fysieke vergaderingen. Alweer heeft dit Rotaryjaar een hoog Zoomgehalte. Het is jammer.  Veel clubs ervaren Zoomen toch als een mindere kwaliteit van communicatie. Maar er zijn ergere dingen.  Als we creatief denken, kan er ook veel wél.

Een van de dingen die vanaf woensdag 26 januari weer wél kunnen: onder voorwaarden weer fysiek bij elkaar komen. Heerlijk is dat, we keken er allemaal zéér naar uit.  In de afgelopen maanden hebben veel clubbesturen zo goed mogelijk geprobeerd, met soms heel creatieve oplossingen, hun club door deze contactarme periode heen te loodsen.  Zoomen is een oplossing geweest, maar  we werden het soms ook wel écht zat. Daarom wil ik van de gelegenheid gebruikmaken alle clubbesturen hartelijk dank te zeggen voor hun  goede zorgen voor het ‘er bij houden’ van alle leden, door geregeld contact te houden  met de clubleden, via mail, WhatsApp, een telefoontje et cetera.  Goed werk, clubbesturen!

Deze maand staat internationaal in het teken van Vocational . In het onderdeel:  “Zo doen WIJ dat;  best practices uit de regio’s” tref je een voorbeeld aan van RC Rotterdam Noord . Zij vonden een indrukwekkende manier van  bespreken van dilemma’s , vooral in werksituaties.  Lees hier verder

In ditzelfde onderdeel vind je ook voorbeelden van andere clubs, ook over andere onderwerpen.  Voortaan zullen hier steeds voorbeelden van best practices van clubs komen te staan, zodat iedere club daaruit inspiratie kan halen voor de eigen activiteiten.

Deze maand heeft de tweede vergadering van de DEI commissie plaatsgevonden. Voorzitter van deze commissie is Jonneke Klinkenberg, die wij kennen als onze Districtsredacteur Rotary Magazine. Verderop lees je meer over de wisseling van plaats: Jonneke wordt opgevolgd door Noël Ummels, die zich ook zal voorstellen.  Lees hier verder

Diversiteit komt ook geregeld aan bod in de zoommeetings die ik heb met clubbesturen. Het blijkt een nogal breed, diffuus begrip te zijn dat op meerdere manieren kan worden geïnterpreteerd. De DEI commissie, onder voorzitterschap van Jonneke Klinkenberg  heeft gesproken over wat diversiteit nu eigenlijk is, welke associaties we hebben met het begrip diversiteit, welke uitingsvormen van diversiteit er zijn en hoe wij binnen Rotary, in de clubs kunnen zorgen voor Inclusion: inclusief zijn, in plaats van exclusief, vrij vertaald: iedereen is welkom, we sluiten niemand uit.

En natuurlijk is er heel belangrijk nieuws: het jaarthema 2022-2023 is bekend: Imagine  Rotary.

Manja van de Plasse, die als DGE de International Assembly en GETS  online bijwoonde,  vertelt er je veel meer over. Lees hier verder

Dan nog een ander ding, waar jullie hulp bij nodig is. We zijn alweer op zoek naar de opvolger van Wendy Boog, dus we zoeken naar de gouverneur voor het jaar 2024-2025. En ik moet gelijk daarbij zeggen: en  óók al voor het jaar 2025-2026 en 2026-2027.  Het lijkt erg ver vooruit, maar dat heeft een reden. Wij willen, in navolging van enkele districten, over een namenlijst met toekomstige gouverneurs willen beschikken.  Dat maakt dat we niet elk jaar opnieuw hard op zoek moeten en onder tijdsdruk komen te staan.
De eerste vraag:  Weet jij uit jouw club of regio iemand (of heb jijzelf interesse)  om in één van de genoemde jaren het gouverneurschap op zich te nemen?
De tweede vraag: als je iemand weet  (uiteraard mag dat ook jijzelf zijn) die in aanmerking zou willen/ kunnen komen voor het gouverneurschap van een van genoemde jaren, wil je dat dan aan mij laten weten?

Maak er een inspirerende tweede helft van!  Met een beetje geluk kunnen we elkaar binnenkort daadwerkelijk weer in levenden lijve gaan ontmoeten.  Iedereen kijkt er naar uit!


Willie Palm DG 2021-2022