Beste Rotary vrienden,

Mijn gouverneursjaar 2021-2022 zit er op, vanaf 1 juli ga ik door het leven als IPDG: Immediate Past District Governor en neemt Manja van de Plasse, DG 2022-2023 van mij het stokje over.

In het Rotaryjaar 2021-2022 werden we opnieuw geconfronteerd met een lockdown vanwege het coronavirus. Een aantal geplande fysieke bijeenkomsten en vergaderingen werden om die reden   weer digitaal. Het was jammer, maar het is onze realiteit, en het is verstandig om voor het komende Rotaryjaar er ernstig rekening mee te houden dat er weer een golf over ons heen komt.

Er is desondanks veel gebeurd in 2021-2022.

Ikzelf heb met alle clubbesturen per zoom  (een enkele per telefoon) contact gehad over hoe het in hun club gaat, welke plannen ze hadden voor het lopende jaar, hoe belangrijke zaken als ledenbehoud en contact tijdens de lockdown, ledenaanwas , fundraising en serviceprojecten liepen,  alles wat een club bezig houdt. Ik heb de gesprekken als heel plezierig en informatief ervaren, er was een goede dialoog en ik wil dan ook alle besturen dank zeggen voor deze prettige zoommeetings. Ze gaven mij veel energie, ik heb er van genoten!

Er is – zij het niet zoveel als we graag gezien hadden – een aantal gecombineerde clubbezoeken geweest in de regio’s, maar helaas ook weer gehinderd door corona…. Ze konden later pas van start gaan, maar volgend jaar beter!  De gecombineerde clubbezoeken hadden als kenmerk dat de deelnemende clubs nog beter kennis konden nemen van elkaars  activiteiten, er de mogelijkheid was om samenwerking te starten of te intensiveren en dat is natuurlijk al een mooi resultaat.

Een heel belangrijke gebeurtenis die een razendsnelle actie van de zeven districtsgouverneurs  opriep was natuurlijk de brute inval van Rusland in Oekraïne. In no time was er een website, werd er gedoneerd, te beginnen met een starkapitaaltje van € 5000 per district, aangevuld met donaties van clubs, individuele leden, en heel snel liep de teller razendsnel op. Het beschikbare bedrag om aan clubs en acties te geven was cumulatief meer dan € 345.000 . Daarnaast is recent er de mogelijkheid geweest gebruik te maken van het RI Disaster Response Fund en drie projecten zijn inmiddels daarmee gefinancierd. Vanuit ons district was Martin Wolf, van RC Wateringen, de contactpersoon en lid van de werkgroep, hij heeft veel tijd besteed aan deze werkgroep (die doorgaat in het komend clubjaar) en ik wil hem dan ook op deze plek van harte dank zeggen voor zijn tijd en inzet. Geweldig, Martin, namens heel D1600 dankjewel!

In april was er de Week van de Open Clubbijeenkomsten,  in het landelijke deel van deze nieuwsbrief vind je daar meer over! Het was een succes, voor de clubs die er aan meegedaan hebben en ik weet zeker dat het volgend jaar, wanneer deze actie wordt herhaald, er méér clubs gaan meedoen.

Namens D1600 bezocht Josje Bootsma in april in Chicago de RI bijeenkomst van alle COL vertegenwoordigers.  . In deze  bijlage het verslag van de Council on Legislation. Deze Council is het belangrijkste orgaan binnen de Rotary organisatie, het is de plaats waar voorstellen voor vernieuwing en verbetering van de Rotary organisatie kunnen worden gedaan. Vind je dit belangrijk, wil je hier meer van weten, of wil je hierover meedenken, laat het weten aan Josje: josje@bootsma.pro  Het zou goed zijn als een aantal Rotarians meedenkt met de COL vertegenwoordiger over ingediende amendementen, of het initiatief wil nemen voor het indienen van een amendement. lees hier verder 

Ook van grote impact wat het Rotary Festival. Ook daarover tref je verderop in het landelijke nieuws, meer informatie. Ook hiervan kunnen we zeggen: voor herhaling vatbaar! Niet elk jaar, maar tweejaarlijks  zou mooi zijn!

Genoemde drie grote acties zijn ontstaan door een intensieve en goede samenwerking tussen de zeven gouverneurs in Nederland .  In toenemende mate is samenwerken een normale zaak geworden: tussen de districten, tussen de regio’s in ons district en tussen clubs in ons district. De gouverneurs van 2022-2023, en die van de twee Rotaryjaren daarna hebben onderling inmiddels ook al nauwe samenwerking opgezet. Dat is uitstekend!  De tijd van de krachten bundelen, elkaar steunen en inspireren, samen projecten opzetten, het is zo écht van deze tijd! Dat vind ik persoonlijk een van de beste verdiensten van  de  afgelopen tijd.

Gelukkig komt de samenwerking met Rotaractclubs ook steeds beter uit de verf. Er is zelfs een Rotaractclub in oprichting: Rotaract Westland, waarvan op  2 juni de eerste startbijeenkomst plaatsvond in Naaldwijk.  Het was behalve een leuke en enthousiast makende bijeenkomst ook een indrukwekkende, omdat de Oekraïense Yaroslava, afkomstig uit Zaporizja, zij is Rotaracter en ‘on tour’ in ons land, ook een bijdrage leverde met een kippenvel  gevend verhaal.  Zij ontving ter plekke van vier Rotaryclubs substantiële donaties  Lees hier verder

 Op donderdag 12 mei was er de Graduation Ceremony van de IHE studenten. Ik mocht daar bij zijn als DG en ik moet zeggen: dat was een bijzondere belevenis. Indrukwekkend te vernemen wat deze door Rotaryclubs o.a. in de districten gesponsorde IHE studenten voor elkaar gekregen hebben! 

De 12 studenten ontvingen na afloop van de ceremonie op het IHE  uit handen van mij als DG een pin en een kort toespraakje.  Ook de gastouders waren daarbij aanwezig, die als host in de studietijd van deze studenten actief waren.  Lees  hier verder 

Op zaterdag 21 mei woonde ik als DG met Marketing en Communicatie mijn laatste redactievergadering van het RM mee in Bunnik. Een mooie gelegenheid om onze Mediamanager/ Content manager René Spijker en Petra Claessen,  die beide het afgelopen jaar zeer actief en behulpzaam geweest  zijn met Marketing ( PR ) en Communicatie , eens in het zonnetje te zetten. René ontving een PHF met twee saffiertjes voor zijn inzet en Petra kreeg een PHF met maar liefst vijf saffiertjes.  Zeer verdiend! En ook ikzelf ging niet met lege handen naar huis: een enorm chocolade Rotary wiel met de boodschap: Willie bedankt ! Het team van het Rotary magazine, en nog een boek van de hoofdredacteur Janine Klein en een enorme bos bloemen. Het was een leerzame en prettige ervaring om als gast deel te mogen nemen aan de vergaderingen. Achter de schermen worden bergen werk verzet om het RM zo te krijgen als het nu is; overigens wordt het in het komend Rotaryjaar en volgende anders: er komen 12 digitale versies van het RM , met daarin per district de Nieuwsbrieven van de Gouverneur met ook districtsnieuws. Een ‘gezamenlijk’ landelijk magazine dus mét een lokale touch. En daarnaast nog 4 papieren versies. Je gaat het zien! Lees hier verder

Er is veel gebeurd dit jaar dat het vermelden waard is, in deze laatste nieuwsbrief. Kijk daarvoor op de volgende pagina’s. Maar ik wil speciaal nog aandacht vragen voor de volgende zaken: de charterbijeenkomst van de nieuwe club RC Wassenaarse Slag,  de eerste oprichtingsbijeenkomst van Rotaract Westland, in Naaldwijk, de veranderingen in de taak en rol van de AG’s de komende jaren en de gouverneursoverdracht op 20 juni aan Manja van de Plasse. Bekijk daarvoor de pagina  District nieuws, waar je alles afzonderlijk kunt lezen en de foto’s bekijken. Overigens: voor wat betreft de AG van regio VI, Vincent Kevenaar: HIJ BLIJFT NOG ! Hieperdepiep ! Hoewel hij eerder had gezegd te willen stoppen, heeft hij na een fikse wandeling met zijn partner, besloten het AG schap nog twee jaar te blijven doen, tot écht het einde van zijn AG periode. ( Carla, bedankt hè  )  Belangrijke reden: hij vindt het toch heel leuk , maar mét de verlichting van het Takenpakket van de AG heeft hij besloten nog even te blijven. Vincent, we zijn je er dankbaar voor. Voor de nieuwe taken van de AG lees hier verder

Wel, dit was dan mijn laatste Nieuwsbrief als DG 2021-2022. Ik kreeg de laatste weken geregeld de vraag: “En? Val je niet in een zwart gat?”. Het antwoord is NEE. Naast dat ik nog gewoon bestuurslid blijf van het Stichtingsbestuur D1600, zal ik weer als assessor aan de RYLA mijn bijdrage leveren en heb ik mij opgegeven als RLI Trainer. En ook voor het IHE zal ik actief zijn, zij het dat nu nog niet duidelijk is als ‘wat en hoe, maar dát ik ‘iets’ voor het IHE ga doen is duidelijk. Maar nu eerst vakantie.

Rest mij dan nog jullie allen heel hartelijk dank te zeggen voor het vertrouwen dat je in mij hebt gesteld, de plezierige contacten,  de gesprekken, kortom alles wat jullie deden om mijn jaar tot een succesjaar te maken. Ik kan niet anders zeggen dan: …IT WAS A VERY GOOD YEAR…….

Dankjewel allemaal!