Beste Rotarians,

Bij het schrijven van deze Nieuwsbrief maart 2022, comfortabel, vanuit mijn werkkamer, besef ik ten volste wat een bevoorrecht mens ik ben. Ik leef in vrijheid, heb voldoende eten en kleding en heb de beschikking over een goede woning.

In Oekraïne is dat volstrekt anders. Daar woedt een gruwelijke oorlog, met veel, ontelbaar veel doden en gewonden. En immense stromen vluchtelingen die het gevaar en de terreur willen ontvluchten. En in het land zelf nog ontelbare burgers die in angst achterblijven, hun familie moeten missen, hun bezittingen vernield zien worden, die moeten leven in schuilkelders, soms zonder water voedsel en dekens. Dit is afschuwelijk en schokt iedereen die de beelden ziet uit het geteisterde land.

Wij Rotarians in Nederland zijn verontwaardigd, geschokt en verdrietig, dat één mens dat zoveel andere mensen aandoet. Er zijn geen woorden voor, het is onmenselijk. Maar wij kunnen laten zien waar Rotary voor staat: Doing good in the world.

Het is dan ook hartverwarmend, te zien dat er spontaan zo veel acties gestart zijn en nog worden, om te helpen. In ons district en in de andere zes districten.

De zeven gouverneurs in Nederland hebben de website ‘Rotary helpt Oekraïne’ opgericht, waarop Rotaryclubs hun hulpacties kunnen vermelden en waarop een crowd fund actie is geplaatst. Op deze website kunnen clubs zich aanmelden met hun acties, aansluiting zoeken bij acties van andere clubs, hulp vragen (o.a. ‘ handjes’) en uiteraard ook geldelijke donaties doen. Er is een speciaal rekeningnummer daarvoor: NL34 ABNA 0436 1747 07 t.n.v. RAN. Ik vraag clubs, daarop hun donaties te storten. ( Zie ook hieronder voor het Disaster Response Fund van de Rotary Foundation)

Inmiddels is de lijst met acties op de website groeiend, evenals het donatiebedrag. Om al deze acties te monitoren, stroomlijnen, bij te houden, clubs te helpen bij vragen e.d. is er een projectgroep “Rotary helpt Oekraïne” in het leven geroepen met uit elk district een afgevaardigde. Voor ons district D1600 is dat Martin Wolf, van RC Wateringen.

Het is goed te weten dat naast onze Nederlandse acties, het internationale Rotary Disaster Response Fund beschikbaar is voor alle districten in de crisisgebieden. De Districtsgouverneurs uit Oekraïne en aangrenzende landen kunnen nu een beroep doen op dit rampenfonds van de Rotary Foundation. Dit Disaster Response Fund kan alleen bestaan vanuit het solidariteitsprincipe van alle ruim 33.000 Rotary- en Rotaractclubs ter wereld. Elke club of individu kan ook doneren aan dit Disaster Fund. Dat kan met deze link https://my.rotary.org/en/disaster-response-fund.

Intussen gaat ons leven in D1600 door. Hoe wrang het soms ook is, te beseffen, dat er een andere werkelijkheid bestaat een paar duizend kilometer verderop.

In ons district staan er een paar gebeurtenissen op de agenda van de maand maart en verder.
Te beginnen was er de PETS en de Assembly, op 18 en 19 maart in De Baak in Noordwijk. De inkomend voorzitters werden in dit weekend getraind en voorbereid op hun taak als voorzitter. Gelukkig kon het weer ‘in vivo’ en konden we elkaar weer ‘normaal’ ontmoeten. Het was een groot succes, met een inspirerend programma, vier geweldige workshops, een zeer inspirerende key note speaker, prof. Dr. Tom Sauer en ten slotte een Assembly waarin Paul van Grevenstein zijn jaarrekening presenteerde, Manja van de Plasse haar begroting voor komend Rotaryjaar en Wendy Boog, de DGN  zich voorstelde. Het was daarnaast ook heerlijk weer. Dat inspireerde een vijftal Rotarians inclusief de DGE  tot een frisse duik in de zee, om 07.00 uur zaterdagochtend.

Dan zal er 26 maart van 10.00 uur tot 16.00 uur in Het Spant in Bussum het People of Action seminar plaatsvinden, georganiseerd door RPIC Pieter Schut, een inspirerende bijeenkomst over ons imago, onze PR en onze acties.

En natuurlijk in april de Week van de Open clubbijeenkomsten en het Rotary Festival, waarover je verderop meer kunt lezen. Het kán je niet ontgaan zijn, dit Het Rotary Festival, 15 mei in de Fabrique in Maarssen.

Ten slotte alvast een vooruitblik: Het Landelijk Seminar Vocational Service, dat in januari van dit jaar zou plaatsvinden en dat nu in september a.s. zal zijn: 24 september om precies te zijn. Bijzonderheden volgen nog, maar noteer het vast in de agenda!

Wel, een mooie tijd ligt voor ons. Dus laten wij dankbaar zijn voor wat wij hebben, en ruimhartig delen met anderen die het hard nodig hebben.

Ik wil iedereen, elke club en individueel lid die iets bijdraagt aan het helpen van Oekraïners, op welke manier dan ook, heel hartelijk bedanken daarvoor. Ik ben als gouverneur trots op de hulpvaardigheid en bereidheid van onze clubs en leden, iets te doen, het niet aan anderen over te laten, maar zelf in actie te komen. De Oekraïners hebben niet gevraagd om deze oorlog. Wij laten ze niet in de steek.

 

Maart 2022,

Willie Palm

DG 2021-2022