Beste Rotarians,

Vliegend boven Texas op weg naar de Internationale Conventie in Houston  schrijf ik mijn laatste voorwoord als Gouverneur voor deze nieuwsbrief.
Wat waren we van plan en wat hebben we zoal bereikt het afgelopen jaar? Tijd om de balans op te maken….

Het internationale jaarthema “Serve to Change Lives” hebben we als Rotary in Nederland onbedoeld, maar op een prachtige manier tot uitdrukking laten komen in al onze hulpacties voor Oekraïne. Met de landelijke actie “RotaryHelptOekraine.nl” hebben we niet alleen massaal hulp- en medische goederen op transport gesteld, maar ook vele clubacties kunnen ondersteunen die waren gericht op vluchtelingenopvang. Met € 330.000,- aan crowdfunding zijn in totaal ruim 90 Rotaryclubacties mogelijk gemaakt. Wat een krachtenbundeling!

Het einde van de oorlog lijkt nog lang niet in zicht en de vluchtelingenstroom  evenmin, dus meer hulp zal nog lange tijd nodig zijn. We gaan door met de actie en we hopen dat alle clubs hun solidariteit tonen door bij te blijven dragen aan de crowdfunding.

De 7e Area of Focus – aandacht voor ons leefmilieu – maakten we in ons District concreet met boomplantacties. Het District zette een verdubbelaar in op het aantal te planten bomen. Op 3 locaties in ons district, Eethen, Borssele en bij Castelre zijn in totaal 8500 bomen geplant door schoolkinderen. Dit alles georganiseerd en gefaciliteerd door samenwerkende Rotaryclubs met hun Assistent Gouverneur. Zelf sprak ik de kinderen en aanwezigen met alle plezier toe vanaf een karretje of wiebelig keukentrapje. Welke clubs volgen? Meldt u bij de Assistent Gouverneur!

Onlangs mocht ik de Interactclub Inter Actief Hoeksche Waard charteren. Wat een feestje om bevlogen jongeren te zien die iets goeds willen doen in hun omgeving. RC Hoeksche Waard begeleidt hen als moederclub. Rotaryclub Goeree Overflakkee heeft de smaak ook te pakken en is zelfs bezig met de opstart van 2 Interactclubs. Zien eten doet eten!

Op het gebied van interne communicatie mocht u het afgelopen jaar de maandbrief ontvangen in een nieuw jasje. Prettig leesbaar, grafisch mooi. We blijven verder werken aan verbetering van onze interne maar ook externe communicatie.

We kunnen niet ontkennen dat clubs het de afgelopen 2 Coronajaren zwaar hebben gehad met hun ledenbeleid. In ons district loopt daarom de Pilot “Bruis” om clubs 3 jaar lang te begeleiden in hun aantrekkingskracht op nieuwe leden.  Bovendien hebben we met de Week van de Open Clubbijeenkomsten  clubs een prachtig middel gegeven om laagdrempelig met nieuwe potentiële leden in contact te komen. Het enthousiasme onder de deelnemende clubs was groot en de bereidheid tot periodieke herhaling eveneens. Een geweldige actie die ik van harte kan aanbevelen aan clubs die nog niet hebben meegedaan. Het draaiboek is nog steeds opvraagbaar via rotarywoc.nl. Ondertussen worden er volop nieuwe clubleden geïnstalleerd. Welkom bij Rotary!

Het Rotary Festival op 15 mei in De Fabrique in Maarssen was een grootse happening voor iedere nieuwsgierige Rotarian. Zo’n 65 Rotary-thema’s kwamen die dag voor het voetlicht op de Inspiratiemarkt, afgewisseld met break-outsessies, muziek, goede sprekers en discussietafels. Er volgen binnenkort nog vele beelden en sfeerimpressies van deze geweldige dag.

Heeft u het Festival gemist? Dan kunt u altijd nog aanhaken bij de online workshops die het District 4-wekelijks organiseert. We brengen telkens een ander Rotary-thema onder de aandacht. In elke nieuwsbrief wordt thema, tijd en Zoomlink aangekondigd en iedere geïnteresseerde is welkom om mee te doen, ook niet-Rotarians. Een mooie manier om kennis te maken met Rotary. Noteer alvast 23 juni van 19.30-20.15h met een workshop jeugduitwisselingen.

De DisCon op 21 mei was nog zo’n feestelijk hoogtepunt. Uit alle hoeken van het district kwamen Rotarians naar De Mauritshof in IJzendijke om een dag mee te maken die niet alleen informatief was, maar tegelijkertijd alle gelegenheid bood voor ontmoeting en Bourgondische gezelligheid. Het zonovergoten terras bleek tot ’s avonds in trek voor dorstige kelen en mooie gesprekken. Clubs Walcheren, Oostburg, Dordrecht en Zierikzee, proficiat met jullie zeer verdiende Regio Award.

Gesteund door het Districtsteam had ik als Gouverneur meer dialoog tijdens de clubbezoeken voor ogen en dat is gelukt. Gedurende het afgelopen jaar, na afloop van clubbezoeken, maar ook tijdens de DisCon werd ik vaak gecomplimenteerd door clubbestuurders en clubleden die het zeer waarderen dat de band tussen clubs en district beduidend informeler is geworden en dat de wederzijdse toegankelijkheid is vergroot. In gesprek gaan met elkaar en van daaruit aanreiken wat we voor elkaar kunnen betekenen versterkt de wederzijdse relatie. Ik heb enorm genoten van alle clubbezoeken en gesprekken en hoop dat we deze ingeslagen weg kunnen blijven vervolgen. De rol van de Assistent Gouverneurs hierin is van onschatbare waarde gebleken. Dank voor de vele ontmoetingen, uw gastvrijheid, uw openheid en uw enthousiasme voor Rotary.

Zo, de landing op Houston is ingezet. Na de Conventie nog enkele clubbezoeken op het programma, een nieuwe-leden-avond, een online workshop over jeugduitwisselingen en nog wat leuke clubactiviteiten hier en daar.
Aan alle leuke dingen komt een einde, en zo ook aan mijn Gouverneursjaar.
Per 1 juli draag ik het stokje vol vertrouwen over aan mijn opvolgster Corine Den Baars, die ik evenveel plezier toewens als dat ik zelf heb beleefd aan het Gouverneurschap.

Eén ding is zeker: Het Borrelt en het Bruist in D1610.

Henriët Dees

Tot 1 juli 2022 met veel plezier uw Gouverneur