Wereldwijde inzet voor vrede

Rotary is een fascinerende organisatie omdat ze zo veelzijdig is. Wij vormen een serviceorganisatie, een professioneel netwerk, een plek om vrienden te maken en een leuke tijd te hebben… En, alles wel beschouwd, maken u en ik ook deel uit van een vredesorganisatie. Ik besefte dit in 2013, toen ik Rotary vertegenwoordigde op een internationaal symposium ter bevordering van het democratiseringsproces in Myanmar. Het feit dat Rotary daar aan tafel zat, laat zien dat de wereld ons erkent als onvermoeibare vredestichters.

Hoe hebben we deze reputatie verdiend? Door alfabetiseringsprojecten die geesten verruimen en nieuwe perspectieven bieden. Door waterprojecten die raakvlakken creëren tussen gemeenschappen die met elkaar in conflict zijn. Via onze Actiegroep voor de Vrede en zelfs via onze jaarlijkse RI-conventies, die duizenden Rotariërs samenbrengen in een sfeer van internationale harmonie.

Maar de meest voor de hand liggende reden is misschien wel het programma van de Rotary Vredescentra, dat al zijn 21steverjaardag viert. Vandaag zetten meer dan 1.600 afgestudeerden zich in meer dan 140 landen in voor vrede. Op 1 februari openen we de aanmeldingen voor een nieuwe lichting vredestichters. Moedig jongeren aan om zich hierover te informeren en zich eventueel kandidaat te stellen.

Binnenkort zoeken wij bursalen voor een nieuw vredescentrum in de regio Midden-Oosten/Noord-Afrika. We hebben onze partneruniversiteit al geselecteerd. Dankzij een donatie van 15,5 miljoen US$ van de Otto en Fran Walter Foundation zal Rotary met dit nieuwe centrum haar visie op vredesopbouw verder kunnen ontwikkelen.

We kunnen trots zijn op de vele manieren waarop onze organisatie de vredeskaart trekt. Zonder de Rotary Foundation zou dit alles niet mogelijk zijn. U kunt haar inspanningen rechtstreeks blijven steunen via rotary.org/donate. Ik moedig u ook aan een gift te doen aan het Ian en Juliet Riseley Endowment Fund ter ondersteuning van vredesprojecten.

Als Paul Harris ons vandaag kon zien, zou hij verbaasd zijn over de fantastische groei van de kleine club die hij in 1905 oprichtte en die nu een stuwende kracht voor vrede en welzijn is geworden.

Ian H.S. Riseley
Voorzitter Rotary Foundation

Deel dit via: