Voorwoord

Augustus is vakantietijd, tijd om te ontspannen en weer op te laden. Ik had verwacht dat er niet veel te melden zou zijn, deze maand. Maar de lengte van deze maandbrief bewijst het tegenovergestelde. Graag vraag ik je aandacht voor de volgende onderwerpen:

 

Eerste ervaringen

In juli ben ik als jullie gouverneur meteen begonnen met clubbezoeken; je weet immers maar nooit wanneer Covid weer de kop opsteekt. Ik verheugde me er vooral op onze leden te ontmoeten en geïnspireerd te worden door jullie verhalen en projecten. En wat een daadkracht en fellowship heb ik bij de bezochte clubs al gevonden. Van handen-uit-de mouwen projecten in de lokale gemeenschap (o.a. Heusden) tot boekenbeurzen met hoge opbrengsten (Maastricht en Venlo-Maas en Peel) en niet te vergeten de prachtige acties voor Oekraïne (o.a. Son en Breugel, zie medische hulpmiddelen voor Oekraïne). Clubs die dit zelf organiseren, maar ook mooie samenwerkingen binnen de regio of met andere organisaties.

 

Inspiratiedag 1 oktober

Zoek je zelf nog informatie of inspiratie? Op 1 oktober 2022 is de Inspiratiedag van District 1550, de districtswerkdag in een nieuw jasje. Een uiterst informatieve dag met een aanbod van ruim 20 verschillende workshops. Alle actuele thema’s binnen Rotary komen aan bod. Leuk ook om andere Rotarians te spreken. Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten in Het College in Weert. Aanmelden kan via deze link naar het formulier.

Estafette

Op 12 september 2022 is de online kick-off meeting voor de emissieloze 100 jaar Rotary in Nederland-estafette. De estafette verbindt ruim 500 clubs in Nederland via meer dan 5.000 kilometer. Voor dit grote nationale evenement hebben wij hulp nodig. Voor de organisatie van de estafette in ons district, maar ook voor de start in Amsterdam op 28 januari 2023. De bijeenkomst is van 20.00 tot 21.30 uur. Kijk voor meer informatie en aanmelding op 100 jaar Rotary NL.

EEUWig trots op..?

Welk Rotary-project in jouw club was een topper? Dat willen we graag weten voor het exclusieve magazine met historische terugblik bij gelegenheid van 100 jaar Rotary in Nederland. Dus graaf even in jullie clubgeschiedenis: wat was een project om trots op te zijn? Bij voorkeur een project met groot maatschappelijk impact. Meld het aan via info@rotary100jaar.nl.

 

Hoe rechtvaardig is duurzaamheid?

Op zaterdag 24 september is er een intrigerend seminar in Amersfoort. Daarin nodigen diverse sprekers je uit om, na hun aansprekende inleidingen, met elkaar in debat te gaan over duurzaamheid en hoe rechtvaardig dat nu is. Ook Rotaracters leveren vanuit hun perspectief een actieve bijdrage aan deze dag. Meer informatie via deze link naar het seminar duurzaamheid.

Indonesië-dag

(Ook) op 1 oktober is de tweejaarlijkse Indonesië-dag op landgoed Bronbeek in Arnhem. De voortreffelijke rijsttafel is natuurlijk een aanrader, maar er is zoveel meer. Er zijn diverse sprekers, break-out sessies en mogelijkheden voor samenwerking met Rotaryclubs en -districten in Indonesië. Kijk hier voor meer informatie en aanmelding Indonesië-dag Bronbeek.

Water

We zitten nog midden in het vakantieseizoen en voor warm weer hoef je niet ver te gaan. De recente berichten over waterschaarste, zelfs in het anders zo waterrijke Nederland, drukken ons met de neus op de feiten. Zuinig omgaan met onze grondstoffen, waarvan water een heel belangrijke is.

Onze watercommissie is heel actief. Via filmpje Watercommissie D1550 stellen de leden zich voor. Voor de agenda: noteer vast de seminar over water en milieu op 26 november 2022 bij IHE in Delft.

Botary

Een ander project waarbij water een belangrijke rol speelt is de Botary van RC Maas en Waal. Op zondag 18 september is de 9e editie. Botary is een roeirace in 8-persoonssloepen tussen teams van serviceclubs. Het sportieve evenement is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke wedstrijd, nu ook teams meedoen uit Arnhem en Zeeuws Vlaanderen. Leuk om mee te doen en om aan te moedigen!

Botary kent alleen maar winnaars. Alle deelnemende teams betalen inschrijfgeld dat volledig ten goede komt van de prijzenpot. De teams brengen ook hun eigen goede doel mee. Wanneer een team één van de vijf prijzen wint, is dit prijzengeld bestemd voor het ‘eigen’ goede doel.

Meer informatie vind je via: www.botary.nl en via Facebook: https://www.facebook.com/RotaryMaasenWaal

Tot slot

Of je nu thuis blijft, doorwerkt of vakantie viert: mooie tijd gewenst. En graag tot ziens bij een van de vele projecten of activiteiten.

Joke Jongeling
District Governor 1550 Zuidoost-Nederland 2022-2023

Deel dit via: