Districtsnieuws

100 jaar Rotary in Nederland

Boven op de hoofdtribune in het Olympisch Stadion in Amsterdam wapperden bijzondere vlaggen op zaterdag 28 januari: die van 100 jaar Rotary in Nederland. 

‘s Avonds vierden we in de prachtige zaal van het ITA Amsterdam de 100ste verjaardag van Rotaryclub Amsterdam en de start van de 100 jaar Rotary in Nederland activiteiten.

Vacatures districtsteam

Er zijn nog diverse leuke districtsfuncties vacant. Ben je toe aan een nieuwe uitdaging en/of verdieping binnen Rotary, dan heeft het district veel te bieden. Vraag vrijblijvend een gesprek aan.

Dit is de link met vacatures:

EndPlasticSoup Ambassador clubs gezocht voor District 1600

Veel clubs doen al mee en ruimen zo nu en dan afval. Is jouw club extra gedreven om dit onderwerp verder aan te pakken? Wordt dan ambassador club. Met jouw club motiveer je dan ook andere clubs in het district om projecten en activiteiten te ontwikkelen rondom dit onderwerp. Er is inmiddels een ambassador club in ons district die graag samen wil werken met andere ambassador clubs.

Even kort een kennismaking

Sinds November 2022 ben ik de nieuwe District Jeugd Coördinator, in Rotary-taal is dat DJC.

Even kort een kennismaking:

Elzeline Fischer-Oosterveer. Geboren in 1974 te Leeuwarden. Mijn vader is Rotarian bij Leeuwarden-Zuid. In 1992-1993 via Rotary uitgezonden naar D6290, een district dat landgrenzen overschrijdt; Michigan USA en Ontario Canada liggen hier deels in. Sinds 2021 lid bij Rotary Voorburg-Vliet.

 

Ik wil je even kort meenemen in de huidige stand van zaken binnen het Jeugdprogramma:

  • Er zijn dit jaar 20 kinderen die zich hebben aangemeld en door de selectieprocedure zijn gekomen voor het Long Term Exchange programma; de jaar uitwisseling. Dat is de helft van het aantal dat we op dit moment in het buitenland hebben rondlopen.
  • Helaas zijn een aantal van deze kinderen nog niet in het bezit van een Gastclub. We, de MDJC, zijn samen met deze kinderen op zoek naar clubs die ze willen uitzenden. Is jouw club geïnteresseerd? Stuur me dan een mail. Ik kom graag langs om toelichting te geven of een presentatie.
  • Indien je club dit jaar nog niet in de gelegenheid is om een kind te ontvangen / uit te zenden, maar wel interesse heeft, dan kom ik uiteraard ook graag langs om het programma toe te lichten.

Omdat onze regio, D1600, vrij groot is, ben ik op zoek naar assistentie. Ligt je hart bij het Rotary Jeugdprogramma en lijkt het je leuk om binnen een deel van ons district mee te werkten aan het versterken en vergroten van dit programma, dan wil ik je graag ontmoeten. Stuur je me een mail?
Ik ben bereikbaar op mail: djc1600@rotaryyep.nl (Rotary Youth Exchange Programme)

Zomerkampen Rotary Buitenland 2023

Welke tieners gaan mee naar Finland, willen een trektocht maken in de prachtige bergen rond het Como meer of de Pyramides bezoeken?!

Rotaryclubs organiseren elke zomer leuke, spannende, leerzame en vooral super gezellige internationale zomerkampen in Europa en Zuid-, Midden- en Noord-Amerika. Ben je tussen de 16 en ca. 21 jaar oud, dan kun je daaraan deelnemen (Het is voor iedereen, dus niet alleen voor kinderen van Rotary leden). De kampen duren 1 tot 2 weken en zijn heel divers van opzet. Er zijn zeilkampen, bergklim kampen en soms biedt Egypte zelfs ook een zomerkamp aan om Pyramides te bezoeken. 

Het doel van de kampen is om jongeren wereldwijde vriendschappen te laten aangaan, begrip en tolerantie voor andere culturen te kweken en om hen uit hun comfortzone te laten treden. Naast de inschrijfkosten van € 100,- verschillen de kosten per zomerkamp, maar gemiddeld kost een kamp slechts € 300,- incl reiskosten in het land zelf. En exclusief de reiskosten naar het land toe.

Een greep uit de zomerkampen, die deze zomer worden aangeboden:

  • Trekking in de bergen rond het Comomeer, Italië
  • Een zomerkamp rond milieu, democratie en architectuur in Kopenhagen, Denemarken
  • Een natuur- en zeilkamp in Pietarsaari, Finland
  • Een zomerkamp rond duurzaamheid in Milaan, Italië
  • Een zomerkamp rond geschiedenis en cultuur in Mersin, Turkije
  • Een rondreis door het zuidwesten van Noorwegen
  • Een rondreis langs de highlights van Egypte

 

In de Rotary Youth Exchange NL app (rotary YEP) staan alle beschikbare zomerkampen in de camps & tours list; je kunt hierin een keuze maken voor het kamp dat je het meeste aanspreekt. Wees er snel bij want alle zomerkampen zijn elk jaar in no time vol (en vol=vol). Onze coördinator Femke van Houtum via zomerkamp@rotaryyep.nl kun je benaderen voor vragen en zij zorgt voor de verdere behandeling van jouw aanvraag en het contact met de organiserende Rotaryclub(s).

Download de app in de Appstore Rotary

Jeugduitwisselingsprogramma’s mogen weer!

Jongeren kennis laten maken met andere culturen. Dat is het doel van jeugduitwisselingsprogramma’s voor de korte en langere termijn. Via een speciale app, filmpjes en presentatie op verzoek kunnen clubs kijken of ze hieraan mee willen doen.

Rotary meets Rotaract

Wat is Rotary Meets Rotaract event?
The core idea is to bring together Rotary and Rotaract members to get to know each other. This project would be a great way for Rotary and Rotaract members from around the world to build connections and friendships with people from different clubs.

How?
There are many ways:
– Invite each other club to the weekly club meeting
– Make a joint project between two clubs
– Make a networking event with members from more than one Rotary and Rotaract club
– If you don`t have a Rotaract club in your city then meet up with other Rotary clubs and work on creating a new Rotaract club

Why?
”Together we are stronger” – each generation has its advantages and by cooperating between the generations we can achieve even more in charity projects we all love.

Also, Elevate Rotaract has given a chance for Rotaract members to have dual membership, both, Rotaract and Rotary clubs. This is a great opportunity to bridge the gap and involve Rotaract members in Rotary.

Focus is for Rotary and Rotaract members to meet, how you are doing it, is entirely up to you.

At the end – For all these reasons, we are inviting you to emphasize the Rotary and Rotaract partnership during the dedicated Rotaract week by organizing a friendship gathering which will last for decades in your heart and works.

Let’s show how much we are all proud to be members of an Intergenerational Organization – the Rotary International!

Please fill in the Google form so we can track how many Rotary/Rotaract clubs participate in this project and we can keep in touch with you for pictures after the meetups.

Een Global Grant aanvragen voor een project

Global Grants kunnen aangevraagd worden bij The Rotary Foundation (TRF) voor de grotere, lange termijn,  internationale humanitaire projecten welke binnen één van de Rotary focusgebieden vallen.

Het zijn grotere, lange termijn projecten met een projectmatige aanpak. Er is geen echte blauwdruk voor een Global Grant aanvraag, maar moet het project wel aan verschillende strikte voorwaarden voldoen. Om in aanmerking te komen voor een Global Grant zal het project:

  • Het project is duurzaam over een lange termijn met een duidelijke verzekerde continuïteit na de Rotary inspanning
  • Het project moet meetbare doelstellingen hebben
  • Het project past in een van de zeven focusgebieden
  • Het project heeft budget tussen $ 30.000 en $ 400,000
  • Het project draagt bij aan een belangrijke behoefte van de lokale bevolking
  • Het geeft de lokale bevolking gelegenheid om in de eigen behoefte te kunnen voorzien

Nuttige data, noteer ze in je agenda!

17 t/m 18 maart PETS (President Elect Training Seminar) (voor de inkomend clubvoorzitters, De Baak, Noordwijk)
18 maart Bijeenkomst voor voorzitters, secretarissen en penningmeesters (De Baak, Noordwijk)
18 maart Assembly (Jaarvergadering voor alle Rotarians) (De Baak, Noordwijk)
20 t/m 31 maart de Open Club Bijeenkomsten (twee weken)(bij je eigen club)
26 maart Royal Music Experience (conservatrorium Den Haag georganiseerd door RC ’s Gravenhage Oost)
21 april Nieuwe leden dag (Reinier de Graaf Gasthuis)
13 mei DisCon districtsconferentie (Den Haag, Haagse Hoge School)
27 t/m 31 mei Conventie Melbourne

Deel dit via: