Beste Rotarians,

Dagelijks worden we geconfronteerd met de verschrikkingen in Oekraïne, de vluchtelingenstroom naar omringende landen en de afschuwelijke angsten die zowel vluchtelingen als achterblijvers moeten doorstaan.  

Juist nu kunnen we laten zien waar we met 1,5 miljoen Rotarians voor staan: Doing Good in the World.

Wat geweldig dat er zoveel clubs direct in actie zijn geschoten om hulp te bieden. Hulp door medische goederen op transport te stellen, kleding, drinkwater, dekens en veel primaire levensbenodigdheden. Inmiddels zijn er ook volop clubacties om vluchtelingen in Nederland op te vangen met alle faciliteiten die daarbij horen.

Samen met de 6 andere gouverneurs in Nederland hebben we onmiddellijk de website RotaryhelptOekraine.nl live laten gaan, waarop Rotaryclubs hun hulpacties kunnen vermelden en waarop een crowdfundactie is geplaatst.  Op deze manier kan club A aansluiten bij de actie van club B en kan club C besluiten te doneren. Inmiddels is de lijst met acties op de website groeiend, evenals het donatiebedrag. Voor de gouverneurs reden om een projectgroep “Rotary helpt Oekraïne” in het leven te roepen met uit elk district een afgevaardigde. Deze projectgroep heeft de opdracht de clubacties nader te inventariseren en waar mogelijk ruimhartig en snel financieel te steunen vanuit de crowdfundactie. Vanuit ons district is oud-Gouverneur Maarten Steenbeek de afgevaardigde en inmiddels zijn al tientallen clubacties financieel ondersteund.

Het is goed te weten dat naast onze Nederlandse acties, het internationale Rotary Disaster Response Fund beschikbaar is voor alle districten in de crisisgebieden. De Districtsgouverneurs uit Oekraïne en aangrenzende landen kunnen nu een beroep doen op dit rampenfonds van de Rotary Foundation. Dit Disaster Fund is natuurlijk niet bodemloos. Het kan alleen bestaan vanuit het solidariteitsprincipe van alle ruim 33.000 Rotary- en Rotaractclubs ter wereld. Ik doe daarom nogmaals een beroep op uw vrijgevigheid en vraag uw club ruimhartig te doneren aan dit Disaster Fund. Dat kan met deze link https://my.rotary.org/en/disaster-response-fund.

Wat uw club ook doet, een donatie aan onze crowdfundactie op RotaryHelptOekraïne.nl,  een donatie aan het Disaster Response Fund, een actie met hulpgoederen of een actie met huisvesting van vluchtelingen, ik ben als Gouverneur trots op u en ik wil u bedanken voor uw grote hart. We zijn er niet voor het handjevol bedenkers van deze  oorlog, we zijn er voor de miljoenen mensen die hier niet om hebben gevraagd.

Blijf veilig en blijf omkijken naar uw medemens.

Hartelijke groeten,

Henriët Dees

Gouverneur D1610 2021-2022