Districtnieuws
Hoe gaat het met de ‘pitchprojecten’?
Een beetje oud nieuws maar hopelijk nog niet volledig achterhaald: de acties van twee van de zes Rotaryclubs die in november vorig jaar gepitcht hebben met hun projecten en die elk een Grant hebben gekregen:
RC Zuidplas, die pitchte voor hun actie Coaching, sollicitatietraining, beroepsoriëntatie voor scholieren. Zie het document Windows to the world.
RC Sassenheim met hun amaryllisactie , voor een beweegtoestel in Beleef – en beweegtuin van Zorginstelling Bernardus: hier
In een volgende Nieuwsbrief kunnen we lezen wat de acties van de andere vier clubs hebben opgeleverd: RC ’s Gravenhage Residentie, die pitchte voor elektriciteitsvoorziening door middel van zonnecellen, voor een ziekenhuis in Nepal; RC Pijnacker- Nootdorp die pitchte voor renovatie van de wagenschuur bij het monumentenpand van Stichting Jeugdwerk; RC Westland die een tuinproject bij een woonhuis voor verstandelijk beperkte jongeren had, en ten slotte RC Rijswijk die een project voor elektriciteitsvoorziening e.a. had voor een schoolgebouw in Belize. Volgende keer meer!
Opruimen op het strand
Opgeruimd staat netjes…
Na de eerste storm van het jaar, Corrie, lag het Haagsche Zuiderstrand vol met zeesterren maar ook met plastic en ander zwerfafval.
Zaterdag 5 februari heeft een aantal leden van Rotary ‘s Gravenhage Kijkduin de handen uit de mouwen gestoken en behoorlijk wat, vele tientallen kilo’s, van dat afval verzameld.
Zij sloten zich met deze actie aan bij de duizenden Rotarians die zich wereldwijd inzetten in het kader van het internationale Rotary initiatief EndPlasticSoup.
Rotary s’ Gravenhage Kijkduin omarmt de ambitie om in 2050 geen plastic soep meer te vinden in de oceanen, zeeën en geen plastic afval meer te zien zwerven in onze meren,
rivieren, parken, bossen en op de straten. Bovendien was het erg gezellig om deze activiteit met z’n allen te ondernemen. Eindelijk twee vliegen in 1 klap.
Peter-Jan Smits, voorzitter Rotary ’s Gravenhage Kijkduin
Hoe is het om voorzitter te zijn?
Aan het woord is Martin Wolf, voorzitter van RC Wateringen.
To be or not to be: Voorzitter (van onze) Rotaryclub in Wateringen
In Wateringen (Westland) ben ik afgelopen juli voorzitter geworden van onze club. Gevraagd door oud-voorzitter Bram Meijer was er eigenlijk geen nee mogelijk. We bestaan in Wateringen sinds 2004 en het voorzitterschap wordt eigenlijk bij toerbeurt aan elkaar doorgegeven. De enige complicerende factor was dat ik samen met mijn partner Jacq juist in die periode net de scepter vast zou hebben van de Carnavalsvereniging De Jolige Druif. Kon dat wel Prins zijn én Rotary-president ?
Met veel plezier ben ik gestart. Twee jaar geleden had ik al een RLI bijgewoond in Delft en daar heel veel informatie gekregen en ervaringen opgedaan. Onze pre-PETS konden op de sportvereniging in ons dorp plaatsvinden en de overige activiteiten waren meestal online gestuurd.
De eerste kennismaking met de DG Willie Palm vond tijdens de pre-PETS plaats (nov 2020) en later in september nog een keer in Oegstgeest tijdens een rondleiding op Kasteel Oud Poelgeest en een gezellige borrel. De gemakkelijke benaderbaarheid van Willie en Vincent Kevenaar (A.G.) is fijn. Werkelijke belangstelling verdiept de relatie. Binnen de club is “onze” secretaris en oud A.G. Aad van Zeijl ook al jaren een vaste bron van informatie.
In de administratie van Rotary merk ik de professionaliteit van de organisatie. Mijn mailbox stroomt regelmatig vol met uitnodigingen en vragen van andere Rotarians van over de hele wereld. Dat kan soms wel eens een klusje zijn. Ook op sociale media kun je desgewenst héél erg actief zijn als Rotarian. Samenwerking wordt veel aan me gevraagd, delen van ervaringen vind ik heel leuk.
Op lokaal niveau wil ik graag direct en dicht bij onze mensen staan, verbinden is daarin voor mij een belangrijk begrip. Als we met elkaar kunnen delen in hetgeen we meemaken en hetgeen we van plan zijn dan blijven we een echte en vooral hechte club. Dat Covid ons op afstand wil houden vraagt van ons als bestuur veel meer alertheid. Onderlinge relaties moeten we met elkaar goed in stand houden en willen houden. Dat vraagt om regelmatig poetsen.
Op regionaal niveau zijn we regelmatig (4-5 keer per jaar) in gesprek met elkaar over zaken die ons samen raken (Club Westland en club Westland Polanen). In het district hebben we twee keer per jaar een bijeenkomst onder aanvoering van Willie en Vincent.
Naast de meer formele kant van de voorzitterstaak is het ook goed om informeel binnen ons eigen netwerk te helpen daar waar dat mogelijk en gewenst is. Met de drie clubs nemen we deel aan een taalmaatjes-project waarbij taalvragers aan ons gekoppeld werden. Een kansrijk en zeer goed project dat ik ook ander Rotaryclubs in den lande gun. Je maakt kennis met een ‘taalvrager’. Dat contact kan niet anders dan interessant worden als je steeds iets meer van de ander weet. Mijn Syrische taalvrager van 56 jaar en ik hebben het wekelijks enorm naar ons zin aan de hand van wat taaloefeningen. Hij leert Nederlands en ik leer over de Syrische cultuur.
Belangrijk zo’n voorzitterschap?
Op 18 september 2020 werd onze eerste kleinzoon Midas geboren. Alles wat belangrijk was leek nu plotseling in het niet te vallen. Dichtbij zijn, vooral bij je geliefden. Vanaf december mag ik “stage lopen” als oppas-opa (na gelukkig 40 jaar ervaring als orthopedagoog 😊) en vanaf half januari mag ik volledig één dag per week “de wei in”. Maar zonder gekheid, ik vind het zeker belangrijk. Representant te zijn van de club, en als eindverantwoordelijke samen met het bestuur beslissingen nemend als dat nodig is. Het is een bijzondere taak die ik alleen kan doen gesteund door de leden van onze club. Daar ben ik blij mee en dankbaar voor.
Martin Wolf, President van Rotary club Wateringen, D1600
Nieuws van de DLC: de Frisdenkavonden.
Betreft: key takeaways Frisdenkavonden DLC1600
De Frisdenkavonden van ons district 1600 dragen bij aan het delen van kennis en best-practises die we als Rotaryleden en clubs met elkaar in pacht hebben. Het biedt de ultieme mogelijkheid om met andere clubs in contact te komen, te zien wat moeilijkheden en gecreëerde kansen zijn in andere clubs én natuurlijk ook om vragen op het gebied ledenbeleid uit te kunnen wisselen en direct te beantwoorden.
Na twee inspirerende Frisdenkavonden hebben we met in totaal ongeveer 25 clubs in het districs ideeën vorm kunnen krijgen in het werven van nieuwe leden. Deze ideeën, uit de twee Frisdenkavonden, hebben we verzameld en maken we via deze weg graag deelbaar ter inspiratie. Deze vindt u op de volgende pagina’s.
Tot slot brengen wij u nog graag op de hoogte van het volgende. Wij kregen veel vragen over of de Week van de Open Clubbijeenkomsten doorgaat of niet. Wij hebben inmiddels contact gezocht met de organisatie én zij geven aan binnen enkele dagen met meer informatie te komen voor de clubs. Wij volgen dit op de voet.
Met vriendelijke groet namens de DLC1600 Ledenbeleid,
Ruben, Jane, Hanneke, Harm, Dick en Ward
Feedback, vragen of tips naar aanleiding van de Frisdenkavond? Laat ons dit weten.
RC Rhoon Barendrecht en de overstromingen in Limburg, juli 2021. Mooi werk!
De locatie van Stichting Wigwam in Valkenburg a/d Geul is tijdens de watersnood in juli 2021 zwaar beschadigd geraakt. De Stichting verzorgt vakanties voor (gezinnen met) kinderen of jongeren met een (ernstige) beperking. Tijdens deze vakanties wordt een activiteitenprogramma georganiseerd waar alle kinderen van het gezin, met en zonder beperking, aan kunnen deelnemen. Elk kind met een beperking krijgt gedurende het activiteitenprogramma individuele zorg en begeleiding. Door corona kon het survivalkamp in 2020 niet doorgaan en vanwege de watersnoodramp ging het geplande kamp in 2021 ook niet door.
Dat was voor RC Rhoon-Barendrecht reden te besluiten een bedrag van EUR 5.000 ten laste van Community Service te doneren ter leniging van de behoefte. Daartoe is contact gezocht met RC Geleen en RC Elsloo-Maaskant-clubs in het getroffen gebied en betrokken bij Wigwam- om de schenking goed ter plaatse te laten besteden bij het herstel van de schade. Daarnaast is er door de genoemde Limburgse clubs een Disaster Grant aangevraagd (die werd toegekend) waarmee een deel van de wederopbouw gefinancierd kan worden. Helaas komt dat niet op tijd voor het Handicamp van dit voorjaar. Dat wordt dus naar het najaar 2022 verschoven.
Arnold van Steenderen, voorzitter van RC Rhoon - Barendrecht
Rotary Peace Fellowship, Gordon Graham aan het woord.
Henk Jaap Kloosterman, onze DRFC schrijft het volgende:
“Rotary heeft een prachtig Peace Fellowship programma, waarbij studenten door Rotary bij een van de 7 Rotary Peace Centers een 15-24 maanden durende Masteropleiding of een 12 maanden Professional Development Certificate programma kunnen volgen.
In het verleden zijn er vanuit ons district wel eens Peace Fellows voorgesteld en door Rotary in Evanston geselecteerd, maar dat is al enige tijd terug (periode 2005-2013) en de D1600 Rotary Foundation commissie heeft besloten om dit prachtige initiatief een nieuwe impuls te geven !!
Onlangs is Gordon Graham (RC The Hague Metropolitan) toegetreden tot de D1600 Rotary Foundation commissie als “Rotary Peace Fellowship sub-committee chair”. Gordon is geboren in Noord-Ierland en is opgegroeid tussen “the troubles” en is daardoor persoonlijk zeer bevlogen met het “Peace and Justice” thema. Gordon is in zijn eigen club “Peace and Justice task Force leader”, wat zeer mooi aansluit bij zijn districtsrol.
Indien jullie club een geschikte kandidaat weet voor het Peace Fellowship programma, verzoeken we jullie met Gordon contact op te nemen voor verdere stappen. Voor de goede orde meld ik nog dat er van de club zelf geen financiële bijdrage wordt gevraagd. Dit is een programma wat centraal gefinancierd wordt vanuit The Rotary Foundation.”
Een nieuwe Rotaryclub: RC Wassenaarse Slag
We hebben een nieuwe club: RC Wassenaarse Slag.
Deze club heeft sinds 22 februari een charter. Na eerst enige tijd satellietclub te zijn geweest van RC ’s Gravenhage –Pulchri heeft deze club nu een eigen charternummer. Voor de documenten zie de hyperlink!
5a. Presidential letter Rotary Club of Wassenaarse Slag, Net…
5b. certificaat Wassenaarse slag
Welkom in de gelederen!
De Polio Plus society
Het Strategic Plan 2022-2026 van het Global Polio Eradication Initiative geeft de activiteiten die nodig zijn om in 2026 officieel de wereld vrij van polio te kunnen verklaren. In 2023 zou het laatste geval van polio geconstateerd moeten worden, waarna drie jaar verloopt tot de officiële certificering. We zijn er dus bijna.
Maar de komende vijf jaar is nog veel geld nodig, ongeveer US$ 1 miljard per jaar.
Met de End Polio Now tulpenactie dragen vele Rotarians daar aan bij. Helaas doen niet alle Clubs aan de tulpenactie mee. Ook hebben niet alle individuele Rotaryleden belangstelling voor de tulpen, bijvoorbeeld omdat ze geen tuin hebben of omdat het niet past in hun tuinontwerp.
Voor hen is de PolioPlus Society bedoeld: Individuele Rotaryleden, die graag een extra bijdrage aan het uitroeien van polio willen leveren kunnen hier lid van worden, tegen een bijdrage van € 100,-- per jaar voor de komende vijf jaar.
Bijgevoegd in de hyperlink het aanmeldingsformulier en het concept Certificaat.
PolioPlus aanmeldingsformulier D1600
PolioPlus Certificaat D1600
PolioPlus ambassadeur Siebe Stellingwerff Beintema
Empowering girls in ons district
In ons district is er weer een nieuwe districtscommissie, in oprichting: Empowering girls. Trekker van deze commissie i.o. is oud- gouverneur Josje Bootsma. Zij schrijft dit:
Rotary vindt het belangrijk om kansen voor meisjes te creëren.
De reden is eenvoudig: sterkere en beter opgeleide meisjes/vrouwen zijn gezonder, krijgen betere banen en hebben meer zeggenschap over hun eigen toekomst. Daarom is er binnenkort in ons district een commissie Empowering Girls, die projecten met dit doel wil stimuleren en ondersteunen, zowel lokaal, als elders in de wereld.
Wil je meedoen/ meedenken? Stuur een mailtje naar: josje@bootsma.pro
Nou, geweldig toch! Ik hoop op veel aanmeldingen bij Josje! En dan is er ook nog in dit kader dit te melden:
Champion of Girls Empowerment Motalib Weijters
Actieplan behandeling Baarmoederhalskanker in Bangladesh
Motalib Weijters, geboren in Bangladesh, is in 1977 geadopteerd door de Nederlandse familie Weijters. Hij heeft in 1995 de Stichting Land Ontwikkelings Project Bangladesh (SLOPB) opgericht om de situatie in zijn geboorteland sterk te verbeteren.
SLOPB is een NGO die al 27 jaar actief is in de delta van Bangladesh en heeft zich succesvol ontwikkeld op het gebied van water, sanitatie, microkrediet, het stichten van 2 weeshuizen en het verlenen van medische hulp via een eigen kliniek aan vooral vrouwen en kinderen. Al deze activiteiten worden uitgevoerd met nadruk op vrouwenemancipatie.
Motalib, lid van Rotary Club Uden, heeft in het najaar van 2021 de erkenning van Rotary International ontvangen als Champion of Girls Empowerment. Deze erkenning heeft hij ontvangen vanwege zijn activiteiten in Bangladesh om op een heel laagdrempelige en kosten efficiënte manier baarmoederhalskanker te diagnosticeren en te behandelen. Deze methode, ontwikkeld door Lex Peters (emeritus-hoogleraar gynaecologie te Leiden), is geschikt gemaakt voor de praktijk in ontwikkelingslanden. Voor meer: lees het hele bericht hier
Motalib zegt ten slotte:
Graag wil ik bij zoveel mogelijk Rotaryclubs mijn verhaal komen vertellen. Ik heb hiervoor een filmpje https://www.youtube.com/watch?v=gptc1azuGKs en een PowerPoint presentatie.
Talenten Mentorprogramma, Wijkpastoraat Oude Noorden - RC Rotterdam Stad
Loes Visser, voorzitter van deze Rotaryclub schrijft;
“In 2015 was onze Rotary Club Rotterdam-Stad op zoek naar een organisatie waar wij ons aan konden verbinden om hulp te bieden aan mensen die dat konden gebruiken. De organisatie moest betrouwbaar en goed gerund worden en hulp bieden aan jeugdige en jongvolwassen Rotterdammers. Via de GGD Rotterdam kwamen wij in contact met het Wijkpastoraat Oude Noorden (nu genaamd Goud van Noord). Bärbel Goedeking, een van origine Duitse predikante, zwaaide er destijds de scepter. Het Wijkpastoraat werd financieel gesteund door de Lutherse kerk en had een degelijk bestuur en Raad van Toezicht. Ondanks de steun vanuit de kerk was iedereen welkom in het Wijkpastoraat, ongeacht de religieuze achtergrond. Er waren diverse programma’s, gericht op zowel jong als oud. Onze club heeft zich verbonden aan een programma wat jonge, alleenstaande moeders, met een allochtone achtergrond, aan een baan moest helpen… Lees hier verder
Vacatures in ons district
Vacature Assistant gouverneur regio II
Rotary D1600 zoekt jou!
Wat zoekt D1600? Een Assistent Gouverneur uit regio 2 (Rotterdam-Rechtermaasoever).
Ben jij een echte Rotarian die zich wil gaan inzetten voor verbinding met 'jouw' regio en de districtsstaf, dan is dit een uitgelezen mogelijkheid. Samen met de 7 andere collega AG's ondersteun je de gouverneur en clubbesturen. Je helpt mee de Rotary doelen te vertalen en bent het aanspreekpunt voor de clubs.
Een gouverneur is slechts één jaar in 'echte' functie, een AG daarentegen leert de clubs goed kennen omdat deze rol voor drie jaar vervuld wordt. Hierdoor ben je in staat een langdurige relatie op te bouwen.
Op https://www.rotary.nl/d1600/login/districtsstaf/Vacature%20AG/vind je meer informatie. Daarnaast willen je collega AG's je met alle plezier wegwijs maken in deze leuke rol.
Heb je interesse bel, mail of app mij !
Tot binnenkort.
Met vriendelijke groet,
Willie Palm
DG 2021-2022 District 1600
Vacature DJC:
De District Jeugd Commissie krijgt binnenkort een vacature. Gerben Hillebrand, de huidige District Jeugd Commissaris is namelijk verhuisd en wil zijn werk op het gebied van Jeugd graag overdragen aan een opvolger. Voor meer informatie : gerben.hillebrand@gmail.com
Vacature DC Vocational.
De DC Vocational zoekt uitbreiding van het DCV team.
Vind je het inspirerend en leuk om deel uit te maken van de districtscommissie Vocational?
In een creatieve wisselwerking met de clubs in ons district, geven we actief vorm aan vocational services. Vocational service vormt immers het kloppend hart van Rotary.
Vaak is er onduidelijkheid over wat Vocational precies is of wat je ermee kunt bereiken in jouw club. Als districtscommissie streven we naar meer kwantitatief en kwalitatief verbinding te maken met de clubs, deze te faciliteren Vocational levend te maken en of te houden. Willen staan voor een integere beroepsuitoefening en dienstverlening, dit bespreekbaar durven maken en ook uitstralen.
Hoe doen we dat:
- We organiseren een themabijeenkomst voor inkomende voorzitters en voorzitters vocational services. Hierdoor krijgen zij scherp wat zij in hun jaar willen bereiken en op welke wijze ze dit kunnen doen.
- We geven workshops in clubs aan de hand van hun vraag. Dat kunnen dilemma’s zijn of andere levende thema’s waar de club mee bezig is.
- We versturen nieuwsbrieven en sluiten aan bij andere districtscommunicatie.
- En we organiseren één keer per jaar een groter thema evenement.
Wat verwachten we van jou:
- Je denkt mee over nieuwe ontwikkelingen en thema’s binnen Vocational services.
- Je onderhoudt contact en communiceert met diverse Rotaryclubs in het District om een vertrouwensrelatie op te bouwen.
- Je kunt de behoefte van de clubs, al of niet samen met een ander commissielid, omzetten in workshops op maat.
- Je geeft workshops of leidt discussies samen met een van de andere commissieleden op verzoek van clubs.
- Je gaat de dialoog aan over morele dilemma’s en hebt een onderzoekende houding ten aanzien van zienswijzen van anderen en jezelf.
- Voor jou zijn integriteit en dienstbaarheid belangrijk.
- De taak is vrijwillig maar niet vrijblijvend en je bent bereid minimaal 6 keer per jaar samen te overleggen.
- En je wilt minimaal 3 jaar deel uit maken van de commissie.
Vind je dit inspirerend? Neem dan contact op met:
Nico de Vrij, district cie. 1600 Vocational Service.