De weg naar vrede

Deze maand zet Rotary een stap naar vrede in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In november organiseren Rotary en D 2420 een handtekeningceremonie voor ons nieuwste Vredescentrum, in samenwerking met de Bahçeşehir Universiteit in Istanbul (BAU).

Deze ceremonie is de eerste in een hele reeks evenementen rond het thema vrede. Op de RI-conventie in Singapore vieren we 25 jaar Rotary Vredescentra. Toevalligerwijs vond de aankondiging van dit programma ook plaats op een RI-conventie in Singapore, in 1999… De selectie van de eerste Peace Fellows aan de BAU start in 2024 en de geselecteerde kandidaten zullen begin 2025 hun opleiding aanvatten.

De Rotary Vredescentra tellen al meer dan 1.700 alumni, die in meer dan 140 landen werken aan een vreedzamere wereld. Maar dit zijn maar cijfers… Het gaat vooral om hun acties: die hebben bijgedragen aan het creëren van hoop in de wereld en ze zullen dat blijven doen.

Neem bijvoorbeeld Jennifer Montgomery en Gorett Komurembe, Peace Fellows aan de Makerere Universiteit in Oeganda. Zij zijn medeoprichters van het Magenta Girls Initiative. Deze internationale NGO steunt Oegandese meisjes en jonge vrouwen om discriminatie, generatiearmoede, gendergerelateerd geweld, mensenhandel en andere trauma’s te overwinnen.

Ndzi Divine Njamsi, een andere Peace Fellow van dezelfde universiteit, deelt de lessen die hij kreeg over Positive Peace met zijn eigen studenten in Kameroen. Hij raakte geïnteresseerd in het Rotary Positive Peace Activator-programma nadat hij getuige was geweest van extremisme, online haat en geweld in Kameroen.

De wereld heeft meer mensen nodig zoals deze Peace Fellows. We kunnen allemaal de vrede bevorderen door beloftevolle jongeren aan te moedigen om zich in te schrijven voor deze impactvolle opleiding. Rotariërs kunnen ook kandidaten voor dit Fellowship begeleiden, of samenwerken met Peace Fellows die al zijn afgestudeerd. Allicht hebben zij enkele initiatieven waarbij onze hulp meer dan welkom is.

Onze Vredescentra in Noord-Amerika, Europa, Afrika, Australië en Azië zijn ook afhankelijk van financiële steun. Het programma aan de BAU werd mogelijk dankzij een genereuze gift van 15,5 miljoen US$ van de Otto en Fran Walter Foundation.

Het nieuwe Vredescentrum in Istanbul biedt een eenjarige opleiding in Vredes- en ontwikkelingsstudies voor studenten die willen meewerken aan de vrede in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Vrede moet hardnekkig worden bevochten; het is de onmisbare bodem waarin hoop wortel schiet. Dat verloopt stap voor stap. Laten we die stappen samen zetten.

Gordon McInally
President Rotary International

Deel dit via: