België
1 of 5

Sri Lanka

2 of 5
Portugal
3 of 5
Jamaica
4 of 5

Verenigde staten

5 of 5

Onze wereld

Verenigde Staten

Na een tornado in 2021 en een daaropvolgende elektrische brand die het Afrikaans-Amerikaanse Museum in Bowling Green, Kentucky, beschadigde, haalde een Rotary club in de stad een rampenbestrijdingsbeurs van €10.000 van District 6710 binnen om het museum te helpen herstellen. “We wilden niet alleen de cheque overhandigen,” zegt Vickie Elrod, oud-voorzitter an Rotary club Bowling Green. “We wilden actief betrokken zijn bij de conservering van die museumstukken.” Ongeveer twaalf Rotarians volgden workshops over archivering, en de club helpt het museum met het digitaliseren van documenten. Deze omvatten gegevens over Shake Rag, een ooit levendige wijk opgericht door voormalige slaven en soldaten die vochten voor de Unie in de Burgeroorlog. De financiële hulp stelde het museum in staat om samen te werken met een conservator om de uniformen en andere kleding te behouden. Het museum heropende in augustus, en Rotarians blijven helpen met het schoonmaken van beschadigde museumstukken, foto’s en apparatuur.

0 +
Afrikaans-Amerikaanse musea en gerelateerde organisaties in de VS.

Jamaica

Voorvechters in Jamaica wijzen op een tekort aan woningen die voldoen aan de behoeften van mensen met beperkte mobiliteit. Rotary club Kingston financierde een renovatie van bijna € 23.000 van Cheshire Village, een overgangswoning geassocieerd met een revalidatiecentrum. “Rotarians speelden een cruciale rol tijdens de drie stadsvergaderingen die we hadden met de bewoners,” zegt Karsten Johnson, oud-voorzitter van de club. “Onze plannen werden gemaakt op basis van hun prioriteiten.” De Kingston club, ondersteund door donaties van de Rotary club Naples North, Florida, verhoogde de hoogte van toiletten en voegde steunbalken en leuningen toe aan de muren van de toiletten. De club installeerde nieuwe keukenkastjes, spoelbakken en kranen om de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers te verbeteren. Een eerste fase, het installeren van zes zonnestraatlampen, werd in februari voltooid, met de retrofit afgerond in juni.

0 %
Schatting van de wereldbevolking met een aanzienlijke handicap.

Portugal

Rotary club Almancil International neemt een actieve aanpak in haar missie om kinderen te dienen, met name die met autismespectrumstoornissen of het Downsyndroom. Leden sponsoren activiteiten zoals surflessen en dierentherapie. In juni onthulde de club een zintuiglijke kamer op een school om studenten van 5 tot 16 jaar te bedienen. “De kamer is nu compleet, met ultramoderne apparatuur waaronder een waterbed, muziek en vele zintuiglijke licht- en tastobjecten,” zegt Peter Hinze, oud-voorzitter die het project coördineerde. “Het kan een gevoel van kalmte bieden en helpt hun visuele en auditieve vaardigheden te verbeteren en hun gedrag te reguleren.” Het project kostte meer dan €16.000. De club schonk ongeveer € 5.000, met bedrijven en vrienden die het resterende bedrag doneerden.

1 op 0
Kinderen wereldwijd met autisme.

België

Rotary club Virton en Gaume organiseerde twee dagen concerten om het 10-jarig jubileum te vieren van de Coralpins Gaumais, een trio dat de traditionele alpenhoorn bespeelt, een houten hoorn die vroeger door herders in de Alpen werd gebruikt. Meer dan 140 alpenhoornisten, vlaggenwerpers en klokkenspelers in folkloristische kledij namen deel aan het evenement in mei. Het evenement haalde geld op voor de liefdadigheidsdoelen van de club. De alpenhoorn was het ideale instrument om de natuur en de mensen die in de regio wonen harmonieus samen te brengen, zegt Jean-Marie Henin, oud-voorzitter. De club werd geïnspireerd om de concertreeks te organiseren nadat het bezoeken had georganiseerd door de Coralpins Gaumais aan verzorgingstehuizen en andere zorginstellingen tijdens de COVID-19-pandemie.

0 meter
's Werelds langste alpenhoorn.

Sri Lanka

Hoewel zeeschildpadden ouder kunnen worden dan 100 jaar, overleeft volgens sommige experts slechts 1 op de 10.000 tot volwassenheid. Vijf van de zeven zeeschildpaddensoorten ter wereld bezoeken Sri Lanka, maar stroperij voor voedsel en schelpen, samen met verstoring veroorzaakt door recreatie, brengt de dieren in gevaar. Rotaract Club CINEC aan het Colombo International Nautical and Engineering College in Malabe organiseerde een openbare webinar om bewustzijn te creëren over de kwetsbaarheid van schildpadden, koraal en ander zeeleven. In april bood de club de zeedieren een helpende hand door ‘s nachts schildpadeieren uit gevaarlijke situaties te verplaatsen. Meer dan vierentwintig Rotaractors kwamen bij elkaar op het Rekawa Beach in de buurt van Tangalle om ongeveer 350 eieren naar een conservatiecentrum te vervoeren voor veilig uitbroeden. Ze werkten bij het licht van met cellofaan bedekte lampen om de lichtgevoelige schildpadden niet te storen. “Experts lieten ons zien hoe we voorzichtig rond het nest kunnen graven om de eieren bloot te leggen en te verzamelen,” zegt projectvoorzitter Monalee Dissanayake.

50 to 0
Zeeschildpadeieren per nest

Deel dit via: