Voor hen die dit niet kunnen lezen

Eén van mijn favoriete boeken, A Short History of Nearly Everything van Bill Bryson, mijmert over de schepping van het heelal en hoe de aarde van een vurige bal met zeeën van gesmolten gesteente veranderde in een weelderige groen-blauwe planeet. Bryson betoogt dat het een wonder is dat wij – onze planeet en onze soort – het hebben overleefd. ‘We genieten niet alleen het voorrecht van het bestaan’, schrijft Bryson, ‘maar ook het unieke vermogen om het te waarderen en zelfs, op een veelheid van manieren, om het beter te maken.’

We hebben het geluk dat we zijn woorden, of die van anderen, kunnen lezen. En wij hebben ook het geluk deel uit te maken van een organisatie die van onze wereld een betere plek maakt voor diegenen die niet kunnen lezen. Er zijn naar schatting 773 miljoen analfabete volwassenen (de meesten zijn vrouwen) die niet kunnen lezen of hun eigen naam niet kunnen schrijven. Zij zijn duidelijk in het nadeel in het leven, met beperkte kansen op werk. En deze situatie is niet hun schuld.

Rotary is hen niet vergeten. Laten we in september de Maand van Basisonderwijs en Alfabetisering in de kijker zetten door te focussen op de impact die Rotary en onze Foundation creëren op lange termijn.

Alleen al vorig jaar heeft de Rotary Foundation 104 Global Grants goedgekeurd voor een totaalbedrag van 6,3 miljoen US$ voor projecten op het gebied van basisonderwijs en alfabetisering (volgens voorlopige cijfers). Dit komt bovenop de tientallen jaren inzet van onze clubs en districten. Als Australiër ben ik bijzonder trots op het werk van PDG Dick Walker uit Queensland, die een Matching Grant van de Foundation gebruikte om een intensieve taaltraining te ontwikkelen, die over de hele wereld is overgenomen.

Op lokaal niveau staan onze clubs bekend om hun boekeninzamelingen die het leven van zoveel kinderen hebben veranderd. Maar wanneer we samenwerken aan grootschalige Foundation-projecten, hebben we het potentieel om hele gemeenschappen generaties lang te beïnvloeden!

Rotary’s mogelijkheden om een verschil te maken inzake geletterdheid zijn grenzeloos. Zodra een basisniveau van lezen en schrijven is bereikt, opent dit een weg naar andere vormen van geletterdheid, zoals numerieke, digitale en financiële geletterdheid.

Laten we onze kans om ons hoekje van het universum te verbeteren niet verkwanselen. Ik moedig je aan groot te denken over geletterdheid en onderwijs en de wereld te veranderen – deze maand en lang daarna.

Ian H.S. Riseley
Voorzitter Rotary Foundation

Deel dit via: