Het Actieplan van Rotary

ONS AANPASSINGSVERMOGEN
VERGROTEN

EEN GESPREK MET
KATEY HALLIDAY

‘Als we allemaal
hetzelfde deuntje
spelen in plaats
van staccato een
reeks solo’s af
te vuren, klinken
we in harmonie -
en luider.’

Bekijk wat uw club kan doen op

Q. Waarom is het vergroten van ons
     aanpassingsvermogen één van de prioriteiten van het
     Actieplan?

NICKY: Iedereen, en elke organisatie, is op zoek naar een grotere maatschappelijke im-pact. Dat biedt geweldige kansen voor Rotary als opinie- maker en uitverkoren projectpartner op sociaal vlak. Maar als we het voortouw willen nemen in een tijd van steeds snellere veranderingen, moeten we wendbaarder en relevanter worden – en als zodanig worden gezien.

Q. Wat zijn de uitdagingen?

NICKY: Als organisatie zijn we erg gefragmenteerd en hiërarchisch. We hebben regels, functionarissen, titels en comités in plaats van teams. Hoe meer administratieve niveaus je hebt, hoe verder je van het eigenlijke werk afstaat. We moeten leider-schap zien als iets dat iedereen op elke leeftijd kan uit- dragen. Je hoeft geen 40 jaar ervaring te hebben voordat je een significante bijdrage kunt leveren. Vergeet niet dat Paul Harris pas 36 was toen hij Rotary oprichtte.

Q. Waar zie je kansen?

NICKY: Vóór de pandemie keek een groot deel van de Rotarians niet verder dan hun club. Ze zagen zich- zelf niet als een wereldwijd netwerk van change- makers. Tijdens de pandemie namen mensen deel aan virtuele bijeenkomsten in verschillende districten en landen en zagen voor het eerst wat Rotary allemaal deed.

We maken gebruik van dit momentum. Ik heb samengewerkt met een team in Groot-Brittannië en Ierland dat een wereldwijde Rotary-hub is gestart, een online platform dat mensen in contact brengt met clubs. Het geeft hen ook de mogelijkheid om deel te nemen op basis van doelen in plaats van locatie. En hun betrokkenheid kan flexibel zijn in plaats van gebonden aan een wekelijkse bijeenkomst op een specifiek tijdstip. Het blijkt zeer succesvol, zowel voor het aantrekken van nieuwe als het behouden van bestaande Rotarians.

Ik zie ook dat Rotary meer doet om voort te bouwen op het werk van anderen, om leiderschap te delen. In Groot-Brittannië en Ierland organiseren we Volun- teer Expo, een evenement waar allerlei mensen en organisaties kunnen samenkomen en samenwerken.

We hoeven niet telkens het wiel opnieuw uit te vinden.

WIE IS NICKI SCOTT?

veranderingsmanagement en lid van Rc The North Cotswolds
(Engeland). Ze heeft ons Actieplan helpen ontwikkelen
als lid van de strategische planningscommissie
van Rotary. In 2022-23 is zij
vice-voorzitter van RI.

Q. Welke structurele veranderingen kunnen het
     aanpassingsvermogen van Rotary vergroten?

NICKY: Meer regionale autonomie is cruciaal. Wat voor de ene regio werkt, past misschien niet zo binnen de cultuur van een andere regio. We kunnen veel meer regionaal gericht werken zonder de idealen van een wereldwijde organisatie of de kracht van een wereldwijd merk te verliezen. Als we allemaal hetzelfde deuntje spelen in plaats van staccato een reeks solo’s af te vuren, klinken we in harmonie – en luider.

Q. Wat stemt je het meest optimistisch?

NICKY: Rotary heeft iets krachtigs te bieden. Er zijn veel organisaties met een goed doel, maar goede bedoelingen leiden niet altijd tot resultaten. Rotary heeft de infra-structuur en de integriteit waar mensen naar op zoek zijn, en de connecties binnen gemeenschappen om te weten wat er écht nodig is. Wij weten hoe we de klus kunnen klaren. Wij zijn People of Action.

Deel dit via: