De basis voor vrede

Het nieuws volgen is tegenwoordig een uitdaging. De vele verhalen over oorlog en geweld zijn zeer ontmoedigend. Mijn hart breekt als ik hoor over onschuldige omstanders, vooral vrouwen en kinderen, die in het spervuur van een conflict terechtkomen.  

Kunnen we er iets aan doen? We mogen ons zeker niet van het probleem afwenden. Ik denk dat we in deze tijden onze aandacht moeten verleggen van wat we niét kunnen veranderen naar wat we wél kunnen doen. 

Februari is bij Rotary de maand van vrede en conflictpreventie. Dat vormt één van onze aandachtsgebieden, omdat vrede centraal staat bij alles wat we doen. Ook al zijn de meesten van ons geen diplomaten aan de onderhandelingstafel of vredeswerkers in conflictgebieden, op onze unieke Rotary-manier slagen we er overal en elke dag in om vrede te bevorderen en conflicten te voorkomen.

Wanneer u één van de aandachtsgebieden van de Rotary Foundation steunt, draagt u bij tot vrede. Foundation-toelagen die fundamentele noden aanpakken – zoals een Global Grant die de basisgeletterdheid in een gemeenschap stimuleert – leiden tot een beter begrip van de wereld en tot een grotere economische stabiliteit, wat de basis legt voor vrede. Hetzelfde geldt voor álle aandachtsgebieden, van milieu tot economische ontwikkeling. Ze helpen gemeenschappen stabiliteit te vinden, gezinnen uit de armoede te halen en het onderwijspeil te verhogen. 

Vrede is altijd al verweven geweest in het DNA van Rotary. In 1999, toen we de Rotary Peace Centers oprichtten, hebben we dit engagement opnieuw bevestigd. Deze maand breiden we onze inzet nog uit, via een partnerschap met de Bahçeşehir Universiteit in Istanboel. Daar komt een nieuw Vredescentrum, waar begin 2025 de eerste studenten terechtkunnen. 

Terwijl Rotary zich heeft ontwikkeld tot een wereldwijde kracht voor het goede, hebben we op talloze manieren vrede en begrip vooropgesteld. Onze Foundation blijft de motor achter die visie. Door ons werk te steunen, kunt u daarvan deel uitmaken. Dat kan bijvoorbeeld via rotary.org/donate en uw gift toe te wijzen aan het focusgebied Vrede en conflictpreventie.

Barry Rassin
Voorzitter Rotary Foundation

Deel dit via: