Senegal

1 of 5

Sri Lanka

2 of 5

Engeland

3 of 5

Honduras

4 of 5

Verenigde staten

5 of 5

Onze wereld

Verenigde Staten

Rotary clubs in de skiresorts van Park City, Utah, en Breckenridge, Colorado, hebben een vriendelijke rivaliteit voor de langste ‘shot ski’ — een ski bevestigd aan shotglaasjes die mensen samen optillen om tegelijkertijd whiskey te drinken. In oktober heeft Rotary Club Park City Sunrise de hoofdprijs heroverd toen 1.363 mensen zich op een straat opstelden om rogge-whiskey (of appelsap) in unisono te drinken uit honderden aan elkaar gehouden shot ski’s. Het evenement bracht meer dan $43.000 op voor subsidies om gemeenschapsorganisaties te helpen, zegt clublid Connie Nelson. Ze geeft toe dat zij en medeclublid Mike Luers geïnspireerd waren door de club uit Colorado tijdens een ‘verkennings’ tour langs succesvolle wintersportresorts. ‘Hun hoofdstraat was gesloten voor een festival. Ik keek naar Mike en hij keek naar mij en we zeiden: ‘Dat kunnen wij overtreffen’,’ zegt ze. Het feestelijke gebeuren is ‘branding voor onze Rotary club’, voegt Nelson toe. ‘We zijn niet alleen uitverkocht, maar we hebben ook mensen op een wachtlijst om te proberen in de rij te komen. Het gaat niet alleen om het proeven van de alcohol. Het gaat om het samenzijn, de unieke gemeenschapszin.'”

0 miljoen
Bezoekers aan Amerikaanse skiresorts in het seizoen 2022-23

Honduras

Bijna 40 procent van de jongeren in Honduras zit niet op het voortgezet onderwijs, waar de onderwijsprestatiescores laag zijn. Rotary clubs Tegucigalpa Sur en Peterborough, Ontario, hebben samengewerkt om dit probleem aan te pakken. In 2018 hebben de clubs, die al eerder hebben samengewerkt aan projecten, een lerarenopleidingscentrum gebouwd in de gemeente Lepaterique en hebben ze boeken en andere leermaterialen geleverd. Meest recentelijk hebben de clubs samengewerkt met een non-profitorganisatie en het Ministerie van Onderwijs van het land om leesvaardigheidstraining te bieden aan basisschoolleraren. ‘Zestien uur durende workshops worden op roulerende basis gehouden met 160 leraren’ die 62 scholen vertegenwoordigen, zegt Marie Press, een lid van de club uit Peterborough. ‘De feedback is ongelooflijk positief.'”

0 %
Van de Hondurese kinderen die het voortgezet onderwijs afronden

Engeland

Voor hun eeuwfeestproject heeft Rotary Club Halifax een schilderachtig uitkijkpunt boven de stad gebouwd op een oude weg en voetpad bekend als de Magna Via. Geïllustreerde panelen geven herkenningspunten aan zoals de Wainhouse Tower, Borough Market, de spits van de Square Church, de Halifax gibbet (een replica van de 16e-eeuwse voorloper van de guillotine), en het Stadhuis, ontworpen door Sir Charles Barry, architect van de Big Ben en het Houses of Parliament. QR-codes linken naar beschrijvingen van de herkenningspunten op de clubwebsite. “De uitzichten zijn prachtig en bestrijken de horizon,” zegt Ken Robertshaw, oud-gouverneur van District 1040. Het project van $25.000, dat eind juni werd ingewijd, werd gefinancierd door sponsorende bedrijven en individuele donateurs, inclusief Robertshaw, die bijdroeg ter ere van zijn overleden vrouw, Pauline. De gemeenteraad stemde ermee in om het uitkijkpunt te onderhouden. “Gezien de geschiedenis van de locatie, leek het ons een passende plek om iets te bouwen dat het rijke erfgoed van de stad viert,” zegt Robertshaw.

0
Het jaar waarin de Halifax gibbet zijn laatste slachtoffer maakte

Senegal

Rotary Clubs Dakar-Soleil en West Chester, Pennsylvania, vierden vorig jaar een mijlpaal in hun project met water te boren in drie dorpen in Senegal. Ondanks vertragingen tijdens de pandemie en “verschillende moeilijke maanden op zoek naar water door het bouwbedrijf,” werden in juli en augustus productieve boorgaten geboord in de zuidoostelijke regio Kédougou, meldt Samuel Lowry, een lid van Rotary Club Greater Huntsville, Alabama, die hielp met het project. Drie van de vijf geplande pompen zijn nu in gebruik en voorzien van drinkwater, zegt Lowry. Een wereldwijde subsidie van $130.000 ondersteunde het project. Er werd ook online fondsen geworven tijdens de pandemie. Een Facebookpagina van het project leverde bijdragen op, evenals commentaren zoals “Hoe kunnen we zo’n pomp hier krijgen?”

0 %
Mogelijke afname van het hernieuwbaar zoetwater in Senegal in 2050

Sri Lanka

Voor jonge Sri Lankaanse toneelspelers, die hun Shakespeare serieus nemen met de steun van Rotarians, is de hele wereld een podium. Bijna vijf decennia lang hebben tienduizenden van hen deelgenomen aan de All Island Inter-School Shakespeare Drama Competitie. De wedstrijd, bekend als de “Shakes,” werd vorig jaar in september gehouden en georganiseerd door Rotary Club Colombo North en Colombo YMCA, en omvatte meer dan 1.000 studenten. De ensembles voerden 30-minuten durende scènes uit die de organisatoren uit acht stukken hadden gekozen. “Ze worden voornamelijk beoordeeld op acteren, en er worden ook punten toegekend voor regie, teamwork en effecten,” zegt clubvoorzitter Lasika Jayamaha. Rotaractors assisteerden met diverse rollen. “De competitie is een springplank geweest voor duizenden jongeren over het hele eiland” voor carrières in acteren, regisseren en media, zegt Jayamaha. Als extra glans, is de begeerde rondreizende trofee een zilveren buste van Shakespeare die een geschenk was van de burgemeester van Stratford-upon-Avon, de geboorteplaats van de Bard.

minstens 0
Het aantal toneelstukken geschreven door Shakespeare

Deel dit via: