Het pad naar een Rotary Peace Fellowship 

Elk jaar kent Rotary tot 130 volledig gefinancierde beurzen toe aan leiders van over de hele wereld om te studeren aan een van zijn vredescentra. Hier staat hoe u kandidaten kunt werven en hen kunt ondersteunen tijdens het sollicitatieproces en daarna.

1. Werving van kandidaten 

Doorlopend

Kandidaten moeten zeer gemotiveerde vredes- en ontwikkelingsleiders zijn met het potentieel om nog meer impact te hebben in hun werk door de geavanceerde kennis, training en vaardigheden die de Rotary Peace Fellowship biedt. Dit kunnen journalisten, maatschappelijk werkers, therapeuten, kunstenaars, milieuactivisten en advocaten zijn die sociale rechtvaardigheid en mensenrechten bevorderen. Het programma accepteert zowel professionals in het begin van hun carrière als ervaren veranderaars die kunnen profiteren van het brede netwerk van vredesopbouwers, academische experts en Rotary-leden van de fellowship. Rotary- en Rotaract-leden moeten binnen hun werkplekken, sociale en professionele netwerken, universiteiten, lokale overheden en niet-gouvernementele en gemeenschapsorganisaties zoeken naar kandidaten. Gebruik het doorverwijsformulier dat u kunt vinden op on.rotary.org/peacereferral om potentiële aanvragers meer informatie te sturen.

2. Aanmelding kandidaat

1 februari–15 mei

Kandidaten moeten een online aanvraag invullen. Ze worden aangemoedigd om de Club Finder-tool op my.rotary.org/club-search te gebruiken om de dichtstbijzijnde Rotary- of Rotaract-club of een online club te vinden om meer te weten te komen over het werk van Rotary. Clubleden kunnen kandidaten ondersteunen door hen uit te nodigen voor Rotary-activiteiten, hen te helpen bij het voorbereiden van de aanmelding, feedback te geven op cv’s en essays, en zich vrijwillig aan te melden om een club- of districtsaanbeveling in te dienen.

3. Selectie door medewerkers

15 mei–juni

Medewerkers evalueren aanvragen op geschiktheid en volledigheid. Kandidaten moeten vloeiend Engels spreken, een bachelordiploma hebben en een periode van ten minste drie jaar tussen het afronden van hun meest recente academische opleiding en de beoogde startdatum van de fellowship (studenten die ingeschreven zijn aan een universiteit zijn niet in aanmerking komend). Kandidaten voor een master moeten ten minste drie jaar relevante voltijdervaring hebben in vredes- of ontwikkelingswerk. Kandidaten voor een certificaat moeten ten minste vijf jaar ervaring hebben en afkomstig zijn uit de regio waarvoor ze solliciteren, in de regio hebben gewerkt, elders werken met gemeenschappen of initiatieven die verband houden met de regio, of een overtuigende interesse in vredesopbouwende benaderingen in de regio tonen. Actieve Rotary-leden en werknemers van Rotary-clubs, Rotary International of andere Rotary-entiteiten, evenals directe familieleden van leden en werknemers, komen niet in aanmerking. Rotaractors komen in aanmerking om te solliciteren zolang ze geen dubbel lidmaatschap hebben bij een Rotary-club.

4. Beoordeling van gekwalificeerde kandidaten

Juli–september

Rotary-evaluatoren en universitaire partners beoordelen de aanvragen grondig op criteria zoals toewijding aan vrede en ontwikkeling, leiderschapspotentieel, compatibiliteit met fellowship-doelstellingen en aansluiting bij Rotary; academische prestaties en compatibiliteit met het voorkeurs-universiteitsprogramma van de kandidaat; en voor certificaatkandidaten, de haalbaarheid en impact van hun voorgestelde sociale veranderingsinitiatief. Universitair personeel interviewt de topkandidaten.

5. Selectie van finalisten 

September–oktober

Leden van de Rotary Peace Centers Committee en universitaire partners selecteren de finalisten, die worden goedgekeurd door de Trustees van The Rotary Foundation. Elk jaar kennen ze tot 130 volledig gefinancierde beurzen toe, doorgaans aan 50 masterstudenten en 80 certificaatstudenten.

6. Kandidaten op de hoogte stellen 

November

Fellowships dekken collegegeld en kosten, kost en inwoning, retourtransport, en stage- en veldstudiekosten. Degenen die een beurs voor een masterprogramma ontvangen, moeten afzonderlijk toelating aanvragen bij de universiteit waar het vredescentrum is gevestigd.

7. Betrokkenheid van Peace fellows

Doorlopend

Rotary- en Rotaract-clubs kunnen samenwerken met fellows aan vredesopbouwprojecten, hun initiatieven ondersteunen met districtssubsidies, hen uitnodigen om te spreken tijdens clubbijeenkomsten en hen betrekken bij activiteiten.

Leer meer over het ondersteunen van Rotary Peace Fellowships op:

Deel dit via: