Een opwaartse spiraal

Ik ben erg verguld met uw steun voor initiatieven voor geestelijke gezondheid in de hele Rotarywereld. Meer dan 1.000 Rotarians hebben al gereageerd op een lopende enquête van de Rotary Action Group on Mental Health Initiatives, met vragen over wat Rotary kan doen om het persoonlijk welzijn van onze leden te verbeteren. 

De meest genoemde suggesties zijn verhelderend. Rotarians vragen meer broederschap, kameraadschap, gesprekken, samenhang en verbondenheid. Ze willen ook meer erkenning en inclusie. Ze zijn op zoek naar meer servicemogelijkheden en activiteiten rond welzijn, met inbegrip van sprekers over geestelijke gezondheid, bewustmakingscampagnes en leermogelijkheden.

Onze leden waarderen niet alleen de grotere focus op mentale gezondheid, maar ze geloven ook dat een diepere Rotarybeleving hun leven wezenlijk zal verbeteren. Ik vind het interessant dat Rotarians geen drastische wijzigingen vragen in hun club – ze willen eerder méér van wat we het beste doen. Zo kan de verbondenheid tijdens vergaderingen verbeterd worden door iedereen eenvoudigweg elke maand een andere zitplaats toe te wijzen, om de leden aan te moedigen met iedereen een band op te bouwen. 

Hierbij nog enkele tips om het welbevinden binnen Rotary te versterken en onze beweging meteen ook aantrekkelijker te maken voor mensen die een lidmaatschap overwegen. Ten eerste moeten we het belang erkennen van een grotere saamhorigheid in onze clubs en onze leden aanmoedigen om elke kans op nieuwe en sterkere connecties te benutten. Gezondheidsexperts over de hele wereld maken zich zorgen over de toenemende eenzaamheid – de topman van het Amerikaanse departement Volksgezondheid noemde het zelfs een epidemie. Bij elkaar komen in verenigingen en clubs rond gemeenschappelijke hobby’s en interesses is een efficiënte manier om meer verbondenheid te creëren. Dit is waar Rotary allemaal om draait. Laten we ervoor zorgen dat al onze leden zich ten volle kunnen inzetten en dat de buitenwereld beter zicht krijgt op onze inherente kracht. 

Ten tweede: als uw club nieuwe manieren heeft gevonden om verbondenheid op te bouwen, deel uw verhalen dan met ons op mindhealth@rotary.org zodat we ze breder bekend kunnen maken. Uw goede ideeën kunnen anderen inspireren. Verhalen over serviceprojecten kunt u ook kwijt op Rotary Showcase. 

Tot slot moedig ik u aan om feedback uit enquêtes zoals deze te delen met uw club en uw eigen ideeën naar voren te brengen om de werking en de sfeer binnen de club te optimaliseren.

De tocht die we samen afleggen, gaat over meer dan geestelijke gezondheid. Het gaat erom de volledige kracht van onze organisatie te benutten en alle leden te laten voelen dat ze deel uitmaken van een vereniging die veel belang hecht aan hun persoonlijk welzijn.

Alles wat u doet om de connecties binnen Rotary te versterken, met elkaar en met de mensen die we van dienst zijn, helpt ook om de geestelijke gezondheid te verbeteren. En alles wat we doen om de mentale gezondheid te verbeteren, helpt die connecties te versterken. Laten we deze opwaartse spiraal samen voortzetten!

Gordon McInally
RI-voorzitter

Deel dit via: