Toen ik in eigen kring deze vraag voorlegde, kreeg ik al snel als reactie dat dit een zogenaamde ‘no-brainer’ was: “iedereen weet toch dat duurzaamheid rechtvaardig is, het gaat om de kosten!”
De eerste spreker op het seminar, de Groninger filosoof, schrijver en theatermaker Ronald Hünneman speelde feilloos op deze veronderstelling in. Eerst benaderde hij het begrip ‘rechtvaardigheid’. Via ‘Gevolgenethiek’ van Jeremy Bentham en ‘Billijkheidsethiek’ van John Rawls leerde hij ons dat rechtvaardigheid best een ingewikkeld begrip is. Gelukkig vonden velen de oplossing door ‘God’ of in andere delen van de wereld ‘Allah’ als superrechtvaardige te aanvaarden, waardoor alles wat overigens in strijd met rechtvaardigheid is of voelt te zijn, via die oplossing toch aanvaardbaar lijkt. De nieuwe ‘God’ is ‘Duurzaamheid’. Alsof zodra iets als ‘duurzaam’ is aangemerkt, je niet meer hoeft na te denken of het ook ‘billijk’ is, wat je doet, en wat de gevolgen zijn van jouw handelen, waarvoor je wel verantwoordelijk bent!
Na deze schok vertelde een verkouden mede-Rotarian, Erik Lammerts van Bueren, hoe je vragen over hoe rechtvaardig en duurzaam de uitoefening van jouw beroep of bedrijf is bespreekbaar kan maken voor jezelf en in clubverband. Hij betrok daarbij een overzicht van wat zich in de wereld afspeelt, inclusief ‘supporting the environment’.
De laatste spreker, Merijn Tinga, is vooral bekend als ‘plastic soup surfer’. Met aanstekelijk enthousiasme neemt hij de aanwezigen mee in wat actie vermag te bereiken. Door het invoeren van statiegeld op plastic flesjes is de hoeveelheid plastic in zwerfafval significant afgenomen. Hij geeft tal van voorbeelden hoe de aanwezigheid van plastic in het milieu kan worden teruggedrongen en hoe Rotaryclubs en andere initiatiefnemers zich hiervoor inzetten.
Nog belangrijker is het echter om te voorkomen dat er te veel verschillende plastic producten zijn, die ingewikkeld afbreekbaar zijn. Na het verhaal van Merijn te hebben gehoord, is het begrijpelijk dat iedereen staat te popelen om te laten zien dat zij ‘people of action’ zijn.
In de workshops in de middag konden de deelnemers in twee ronden in groepen in gesprek gaan met de eerste twee inleiders, Ronald Hünneman en Erik Lammerts van Bueren, (in beide ronden) met twee leden van het landelijk overleg voorzitters district commissies Vocational, Maarten Steenbeek en Herman Maassen over hoe laat je Vocational in clubverband floreren, met Harpert Wouters over morele filosofie, ethiek en de Four-way-test, en tenslotte Jan Verhage en Eus de Haas over het beschermen van het leefmilieu in praktische zin; wat kan ik ermee?
District gouverneur Manja van de Plasse heeft het seminar ’s ochtends geopend met het internationale thema “Imagine what’s next”. Zij riep de deelnemers op dit thema telkens voor ogen te houden. Dagvoorzitter Henk Korvinus heeft de gouverneur niet teleurgesteld door in korte weergaves van de sprekers en aan het eind van de dag een impressie van de verschillende workshops het thema als vanzelfsprekend in te vlechten.
Dat de LOVS de deelnemers aan het eind van deze inspirerende dag naar huis stuurt met een (biologisch afbreekbare) plastic zak om inhoud te geven aan de wens tot actie en daarbij de verbeelding opbouwend te laten werken, past prachtig.
Henk Korvinus op verzoek van Team LOVS: Elske van de Fliert, Janet kuiper, Herman Maassen, Maarten Steenbeek, Lineke Verkooijen en Piet van Mourik
Deel dit via: