Nieuw begin, nieuwe mogelijkheden

We staan weer bij de start van een nieuw jaar. Laten we daarvan gebruik maken om buiten de geëigende kaders te denken en binnen Rotary nieuwe servicemogelijkheden te vinden.

Denk bijvoorbeeld aan een project inzake lokale economische ontwikkeling. Dit strategische actiedomein van RI stelt ons in staat onze professionele expertise te gebruiken om ondernemerschap te bevorderen en tegelijkertijd de gemeenschap te dienen met duurzame verandering. Met een bekende vergelijking: dit betekent dat we mensen niet alleen vis te eten geven, maar hen ook leren hoe ze moeten vissen.

Je kunt bijvoorbeeld een microkrediet uitschrijven om een klein landbouwbedrijf te helpen starten. Of waarom niet een dorp ‘adopteren’ en er op verschillende manieren de lokale economie op een duurzame manier stimuleren?

In 2000 werd in Oost-Timor de overgang naar onafhankelijkheid ondermijnd door politiek geweld. De levensomstandigheden van de bevolking waren precair en de economie van het land slabakte. Australische Rotaryclubs kwamen op de proppen met een project om golfplaten daken en later watertanks en graansilo’s te produceren en te installeren. Naarmate het initiatief groeide, sloten andere organisaties zich aan. Ook de Rotary Foundation verstrekte een toelage om het succes van het project te waarborgen.

Het werd al snel een financieel levensvatbare onderneming, met voldoende middelen om huizen, scholen, weeshuizen en commerciële panden van daken te voorzien. Daarnaast zijn er silo’s geleverd aan boeren om hun oogsten op te slaan, zijn er honderden beroepsopleidingen in bouwtechnieken en management gegeven aan de plaatselijke bevolking, en hebben duizenden watertanks jonge meisjes in staat gesteld hun schoolopleiding voort te zetten. Zij werden immers bevrijd van de dagelijkse opdracht om kilometers ver water te gaan halen. Van een klein ‘dakproject’ hebben de Rotary Foundation en haar bondgenoten een onderneming uit de grond gestampt die werkgelegenheid biedt aan de plaatselijke bevolking.

Wat staat ons te wachten in 2023? Ga je voor een District Grant of misschien een Global Grant? Reis je af naar Melbourne – vlak bij mij – om de RI-conventie bij te wonen en nieuwe vrienden te maken? Hoe dan ook, laten we elke kans grijpen om te leren, te groeien en service te verlenen. En laten we er plezier aan beleven! Dus, beste vrienden en vriendinnen, laten we op weg gaan en carpe annum – geniet van dit jaar.

Ian H.S. Riseley
Voorzitter Rotary Foundation

Deel dit via: