Rotary maakt jeugd weerbaarder

Is het toeval of geeft het aan dat jongeren in de huidige maatschappij steeds vaker tegen problemen en zelfs bedreigingen aanlopen? Alle projecten die in de editie 2023 een gooi deden naar de Rotaryjeugdstimuleringsprijs kenmerkten zich door initiatieven om de jeugd weerbaarder te maken tegen de boze buitenwereld.

Drie van de vier regio’s van district 1590 hadden ditmaal voor inzendingen gezorgd, daartoe vaak aangezet door een plaatselijke Rotaryclub. Dat leverde in eerste instantie regionale winnaars op die zeker waren van een geldbedrag van elk € 2500. Zij mochten hun project ten overstaan van een deskundige jury in Hoogkerk presenteren en een gooi doen naar verdubbeling van hun prijs.

Die bonus werd in de wacht gesleept door de stichting La Forsa die haar basis heeft in de gemeente Smallingerland. De RC Drachten-De Wouden is daar al enkele jaren bewonderaar van. La Forsa startte in 2016 aanvankelijk in Drachten, maar is inmiddels ook actief in de Friese gemeenten Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel en Weststellingwerf. Opzet is kwetsbare jongeren te bereiken die moeite hebben om zich in de maatschappij staande te houden. Een positiever zelfbeeld kan daarbij helpen. Hoe herken je grenzen en geef je aan waar jouw grenzen liggen? Op welke manier word je zelfverzekerder en weerbaarder? Hoe vind je een eigen plekje in de huidige maatschappij en waar vind je jouw passie? La Forsa wil er zijn voor jongeren (tot nu toe meisjes) die hulp nodig hebben bij het zich staande houden in het leven. Het vergroten van de eigen weerbaarheid op zowel fysiek als mentaal vlak staat in de cursussen centraal: omgaan met pesten en training in zelfverdediging. Dit voorjaar wordt ook gestart met een jongensgroep.

Oprichtster Samira El Idrissi had naar de finale enthousiaste cursisten meegenomen die met praktijkverhalen veel indruk maakten. De € 5000 die zij uit handen van inkomend gouverneur Francie Kaaijk in ontvangst namen, verlicht de financiële kwetsbaarheid van La Forsa, zo legde Sarima dankbaar uit. De jury onder leiding van Judith Gunneweg prees het dat La Forsa inmiddels ook een zestal cursisten van het eerste uur heeft laten promoveren tot coach.

De Drentse nummer één was de organisatie Si Do Kwan in Hoogeveen, die zich richt op jongeren die de overstap naar voortgezet onderwijs moeten maken. Veel van die jongeren verkeren in een kwetsbare positie en/of een sociaal isolement, dat de afgelopen jaren is versterkt door corona. In gesprekken met ouders komt pesten, onzekerheid, angsten en moeilijk contact kunnen leggen naar voren. Geen nee of stop durven aangeven kan worden bestreden met weerbaarheidstrainingen. Daarbij is een brug gemaakt naar de plaatselijke taekwondo-vereniging. De RC Hoogeveen stimuleert dat alle basisschoolleerlingen van groep 8 zo’n training krijgen.

In de regio Groningen ging de prijs naar de stichting De Magische Poort. Die richt zich op twee doelgroepen. Aan kinderen tussen 5 en 12 jaar die in armoede opgroeien, wordt eens per maand een “magische dag” aangeboden met activiteiten op het gebied van creativiteit en rust. Bij de wat oudere doelgroep draait het niet per se om armoede, maar richten begeleiders zich ook op jongeren die last hebben van hun mentale gezondheid of een niet fijne thuissituatie. Naast een maandelijkse activiteit, moet meerdere keren per week de deur van De Magische Poort open staan voor jongeren die een plek zoeken om te chillen of waar ze begrip ontmoeten voor de problemen die zij in hun jonge leven tegenkomen. Uitgangspunt: kinderen moeten kinderen mogen zijn.

Martin van Nieuwenhoven

De video van de winnende inzending

Deel dit via: