De schatkamers van Rotary

PANIEK !!……Je bent in je club opeens voorzitter van de Vocational commissie geworden. Maar wat is vocational service nu eigenlijk? Wat wordt van je commissie verwacht? Een voor velen herkenbare situatie.

Vocational heeft dat niet iets te maken met je beroep, met je vakkennis, maar ook met ethiek en de gemeenschap?? Moeilijk allemaal. Laten we als commissie eerst maar eens gaan brainstormen……..

En zo gaat het Rotaryjaar weer voorbij met opnieuw het bekende wiel uitvinden. Terwijl er zoveel informatie op je ligt te wachten, slechts enige muisklikken verwijderd.

Dacht je nu echt dat je vraag uniek is? Met meer dan een eeuw Rotary, 46.000+ clubs en circa 1,4 miljoen leden, is die vraag al talloze malen beantwoord. En niet alleen op het gebied van vocational service, maar ook bij ledenwerving, cluborganisatie, noem het maar op. Kennis op vele terreinen die we ontsluiten zodat Rotarians daadwerkelijk ‘in action’ kunnen komen.

We kennen natuurlijk het Handboek Rotary, maar er is nog veel meer gedetailleerde informatie. Zo vind je op de rotary.nl website de Boekenkast vol manuals en brochures, zowel Nederlandstalig als de Engelstalige uitgaven van Rotary International. Iets verder verscholen in het ledengedeelte staan onder Helpdesk/dossiers/commissies ook allerlei handige boekwerken.

De Nederlandse uitgave Vocational Service geeft veel voorbeelden hoe je vocational, de basis van Rotary, in de praktijk kan brengen. Binnen de club, in lokale projecten en zelfs internationaal. Met daarbij een handige opsomming van de clubcommissie taken. De internationale manual Vocational Service in Action heeft weer een andere invalshoek, veel meer actiegericht op serviceprojecten. De Handleiding Vocational Service geeft een uitgebreide beschrijving van wat zoal mogelijk is….het wiel hoeft niet opnieuw te worden uitgevonden, maar staat gewoon voor je klaar.

Bij velen is de internationale rotary.org website nog onbekend. Maak daar eens een MyRotary account aan, simpel met je bij de App bekende mailadres. Dan gaat een wereld van informatie voor je open. Zoals de Resources by Role, handzaam gegroepeerd rond de rol die je in club of district vervult. Zie ook de Rotary Showcase, met aansprekende projecten vanuit de gehele wereld.

Heel handig is het relatief nieuwe Learning Center met een schat aan digitale cursussen op vele terreinen.

Als je verder nog hulp kan gebruiken, pak dan de telefoon of mail naar de Commissie Vocational Service die ieder district heeft. Dit zijn ervaren Rotarians die je snel verder kunnen helpen met informatie en materiaal. Ook komen zij graag langs om een gerichte presentie in de club te geven of een ethische workshop te organiseren. Maak gebruik van deze mogelijkheden!!

Deel dit via: