Rotary draagt bij aan persoonlijke groei

Voor 2024 de beste wensen, gezondheid en persoonlijke groei.

Deze editie staat in het teken van Vocational Service, een van de vijf ‘Avenues of Service’ waarop de activiteiten van Rotary zijn gebaseerd. Vocational Service richt zich op de invulling van de waarden bij de uitvoering van je werk of vrijwilligersactiviteiten. Hoe kan ik een bijdrage leveren aan deze idealen?

Met een onderwijsachtergrond is leren en ontwikkelen mijn werk. Om dit het thema in beeld te brengen heeft Lou Thissen, clubgenoot en kunstenaar, het ronde schilderij ‘Overwinning’ ter beschikking gesteld, een draaiing van donker naar licht. Persoonlijke groei is een overwinning op jezelf!

Bij de clubbijeenkomsten komt Vocational Service vaak tot z’n recht bij de beroepspresentatie. Het persoonlijke verhaal toegespitst op de ethische waarden die wij nastreven. Als leidraad wordt de 4-way test gebruikt. De 4-way test is bedoeld jezelf te spiegelen en niet om anderen de maat te nemen.

Hieraan moest ik denken bij het lezen van het artikel van Bas Heijne (30-12-2023 NRC): “Een wedloop in afkeuring “. Waarom lijkt door onze dagelijkse opwinding over een asociale samenleving, de samenleving alleen maar asocialer te worden? Het genereren van aandacht voor misstanden, het aan de kaak stellen van wantoestanden heeft mede door 

sociale media een grote vlucht genomen. In een tijd waarin vrijwel iedereen zich ‘spiegelt‘ in (sociale) media en zich zowel van buiten als van binnen van zijn beste klant wil laten zien, is er steeds minder plaats voor het erkennen van minder mooie menselijke eigenschappen zoals jaloezie, rivaliteit, egocentrisme, onverschilligheid, rancune en wrok.

Is er binnen de club ruimte en veiligheid om dit ook voor het voetlicht te brengen?  Het leren omgaan of overwinnen van minder mooie eigenschappen is misschien wel de mooiste vorm van persoonlijke groei.

Dit sluit aan bij het voorwoord van de vorige online editie ‘vanuit Fellowschip verbinden, samen kunnen we meer’.

We zetten met kennis en vakmanschap ons in voor de ontwikkeling van een betere maatschappij en persoonlijke groei. Op deze wijze weten wij ons gesteund en kunnen we overwinnen, zowel persoonlijke tegenslagen en ook het gevoel van onmacht over wat er in de wereld plaatsvindt.

Het begint bij aandacht voor elkaar. Create Hope in the World is een oproep om elkaar mentaal te ondersteunen en persoonlijk te groeien.

Guido Rijninks
Gouverneur Zuidoost Nederland / D1550

Deel dit via: