Kennismaken met Rotary International director Hans-Hermann Kasten 

Het is 7 uur. Hans-Hermann Kasten gaat naar het nabijgelegen park. Zoals elke ochtend loopt hij een rondje met zijn hond Rando. “De hond en ik gaan er drie keer per dag op uit”, zegt Hans-Herman. Een welkome onderbreking van zijn dagelijkse routine waarin hij zich voornamelijk bezighoudt met Rotary-zaken.

Open communicatie

Hans-Hermann Kasten was werkzaam in verkoop en marketing voor grote verzekeringsmaatschappijen en was advocaat voordat hij eind 2022 met pensioen ging om nog meer tijd aan Rotary te besteden. Hij is lid sinds 2003, was club- voorzitter en assistent-gouverneur. “Ik raad dit iedereen aan die gouverneur wil worden, omdat het je een nieuw perspectief op de clubs geeft”, zegt Kasten, die vervolgens in 2016-17 gouverneur was van zijn District 1810 (Duitsland).

Zijn motto van toen – “Rotary wordt jonger, vrouwelijker, kleurrijker en vrolijker” – is nog steeds actueel: diversiteit, integriteit en gelijkheid zijn nu een belangrijk thema binnen Rotary. Door zijn werk in sales en marketing weet hij dat open communicatie belangrijkrijk is. En hij kent het subtiele verschil met het werken met vrijwilligers: “In het professionele leven heb je andere opties, dus geldt: prestaties zijn het resultaat van tijd. Bij Rotary is de enige manier om dat te doen door middel van storytelling.”

Kasten is zich bewust van het belang van zijn positie in de raad van bestuur van Rotary International: “Ik denk dat ik in een rol zit waarin ik veel van de dingen die me na aan het hart liggen vorm kan geven”, zegt hij. Hij wordt ondersteund door vijf regionale coördinatoren in zijn team.

De belangrijkste communicatiepartners zijn de districtsgouverneurs, inclusief die van de 7 Nederlandse en 2 Vlaamse districten. Het is een wisselwerking: hij geeft de informatie van Rotary International via de gouverneurs door aan de leden in de districten en brengt de wensen en suggesties van de districten over naar Rotary International. Een van zijn belangrijkste onderwerpen is om samen met de gouverneurs het Actieplan en de missie van Rotary nog meer bekendheid te geven.

Hij is er druk mee, om dit allemaal voor elkaar te krijgen. Hij zit dagelijks in verschillende Zoom-vergaderingen, beantwoordt 50 tot 70 e-mails per dag. En vliegt meerdere keren per jaar naar het Rotary kantoor in Evanston voor vergaderingen of congressen. Hij is ook druk bezig met zijn nieuwe online format “RI Direct” voor alle gouverneurs. En hij is al volop bezig met het plannen van zijn Rotary Institute, de “European Summit”, van 30 augustus tot 1 september 2024 in Bonn.

Tussen al het Rotary bestuurswerk verzet hij af en toe zijn gedachten. Bijvoorbeeld tijdens de dagelijkse wandelingen met zijn hond Rando, de vakantie met zijn vrouw op hun favoriete plek in Zuid-Tirol of golfen met Rotary vrienden. “Golf haalt me uit de dagelijkse sleur en leert me nederigheid”, zegt Hans-Hermann. Na zijn het directorschap wil hij zijn golf-handicap verbeteren. En hij droomt ervan dan elke dag golf te spelen. Tot die tijd is de balans tussen hobby en vrijwilligerswerk duidelijk anders: “Ik speel twee keer per week golf. Dan blijft er nog 45 uur over voor Rotary.

Insa Fölster (D), Nederlandse bewerking Rutger Mazel

Hans-Hermann Kasten (66, lid van RC Aachen-Frankenberg, Duitsland) is R.I Director 2023-2025. De European Summit in Bonn heeft een nieuw format: het doel is om het traditionele Rotary Institute open te stellen en betaalbaar te houden voor iedereen van Rotary en Rotaract. Thema’s zijn Europa en Duurzaamheid.

Deel dit via: