Finland

1 of 5
Nepal 
2 of 5

Zuid-Afrika

3 of 5

Brazilië

4 of 5

Verenigde staten

5 of 5

Onze wereld

Verenigde Staten

Rotary Club Lower Keys in Florida staat bekend om het Onafhankelijkheidsdag festival en vuurwerkshow die het sponsort op Big Pine Key. Bij het evenement van vorig jaar was er een zoet afscheid: de creatie van een enorme Key lime pie ter viering van het tweehonderdjarig bestaan van Monroe County. Rotarians voegden zich bij lokale chefs Kermit Carpenter en Paul Menta toen zij gratis stukken van de taart uitdeelden, die een precieze diameter had van 13.14 voet. De dimensie, refererend aan de wiskundige constante pi, was net iets groter dan een creatie van 12.25 voet gemaakt in 2018 door een bedrijf uit Florida; de producenten wachtten op certificatie van het grandioze mengsel — gemaakt met Key lime sap en gecondenseerde melk verspreid op een graham cracker korst — als de grootste ter wereld. Het precieze aantal porties was onduidelijk, maar clublid Keara McGraw zegt dat het veilig is om te zeggen dat het “veel” was.

0
Het jaar waarin Christoffel Columbus citruszaden introduceerde in West-Indië.

Brazilië

Onjuist afvoeren van huishoudelijk kookolie is niet alleen een ecologisch gevaar, het is ook een gemiste kans om het afval te recyclen naar nieuwe producten. Olie die in afvoeren wordt gegoten verhoogt ook de kosten van waterzuivering. Leden van Rotaract Club Penápolis in de staat São Paulo deelden 400 trechters uit om bewoners te helpen olie in flessen te verzamelen, samen met folders die de voordelen van recyclen uitleggen en hoe dit te doen. Leden van een recyclingcoöperatie in Penápolis verzamelen de gebottelde olie en verkopen het om omgezet te worden in biodiesel, zelfgemaakte zeep, verf, hars en diervoeder. “Het is essentieel om vervuiling in al zijn vormen te verminderen en te voorkomen,” zegt clublid Lucas Silveira de Campos.

0 miljard dollar
Waarde van de wereldwijde markt voor gebruikte kookolie in 2022.

Zuid-Afrika

Rotary Club Polokwane, ten noordoosten van Johannesburg, heeft nieuwe betekenis gegeven aan de uitdrukking “wie wat bewaart, die heeft wat”. De club heeft meer dan 550 kleuterleerkrachten en verzorgers geholpen om alledaags huishoudelijk afval — kartonnen buizen, plastic stokjes, eierdozen, krantenpapier en meer — om te zetten in knutselprojecten voor kinderen. In 2017 werkte de club samen met Shayne Moodie, oprichter van een initiatief genaamd Empty Toy Box Education, om landelijke opvoeders te trainen om kinderen met dergelijke projecten te betrekken. Clubleden verzamelen recyclebare materialen en benodigdheden zoals lijm en scharen, assisteren bij de trainingen en verstrekken de certificaten voor leerkrachten. “Het programma voor vroege kinderontwikkeling is het meest succesvolle, duurzame programma dat door onze club in de afgelopen jaren is aangeboden,” zegt clublid Ursula Moodie, die Shayne’s moeder is. Het programma heeft naar schatting tot wel 17.000 peuters bereikt.

4 op 0
Kinderen van 3-4 jaar wereldwijd ingeschreven in voorschoolse educatie.

Finland

Leden van Rotary werken samen met het Finse Milieu Instituut om afval in de Oostzee te verzamelen, te categoriseren en te meten. “Wetenschappers hebben weinig tijd voor dit soort werk,” legt Liisa Stjernberg uit, oud-gouverneur van District 1420 en lid van Rotary Club Helsinki City West. Stjernberg, de coördinator voor Finland van de Environmental Sustainability Rotary Action Group, leidt een groep vrijwillige leden uit haar district die blauwalgenbloei monitoren, fondsen werven voor onderzoek en zich inzetten voor mariene conservatie. In september riep de groep 22 Rotary Youth Exchange studenten op om deel te nemen aan een meetuitje bij de eilanden van Suomenlinna. Ze visten afval uit het water, waaronder polymeervezels en schokbuisontstekers die in de bouw gebruikt worden, zegt Stjernberg. Nadien namen ze de riemen op voor een ander doel: de door Rotary geleide “Rowing for Herring” langeboot regatta, die 300 deelnemers trok.

0
Geregistreerde vissoorten in de Oostzee.

Nepal

Dokter Anand Jha, een kinderarts en oud-voorzitter van Rotary Club Birganj, merkte op dat veel kinderen in zijn regio van Nepal, ongeveer 80 kilometer ten zuiden van Kathmandu, ondergewicht hadden. “De meeste ouders gaven hun kinderen alleen [koe]melk,” zegt Jha. “Als gevolg daarvan hadden de kinderen voornamelijk een ijzertekort,” een toestand die eenvoudig met een verbeterd dieet kan worden aangepakt. Sinds 2018 heeft Jha 11 conferenties over kindervoeding georganiseerd, waarbij tot wel 80 ouders per sessie aanwezig waren. De evenementen omvatten discussies over problemen waar ouders tegenaan lopen, inclusief, zegt hij, de uitdaging om kinderen weg te houden van junkfood. “Ik probeer ze praktische oplossingen te bieden. De grootste fout die ouders maken is dat ze het dieet niet plannen” en niet nadenken over de voedingswaarde van voedingsmiddelen, zegt hij. Leden van de Birganj club helpen met de logistiek en het beheer van de sessies.

0 %
Aandeel van Nepalese kinderen onder de 5 jaar die ondergewicht hebben.

Deel dit via: